Directorul demisionar al serviciilor militare israeliene de informaţii (Aman), generalul de divizie Aaron Haliva, le-a cerut ”iertare” israelienilor pentru că nu i-a protejat la 7 octombrie, într-o înregistrare video difuzată de armata israeliană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Generalul de divizie este primul oficial israelian - civili sau militar - în funcţie în ziua atacului sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas - care a luat Israelul total pe nepregătite - care cere scuze.

”SCUZLEE NU VOR REPARA NIMIC”

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”La 7 octombrie (...), în această zi amară şi sumbră care-mi apasă inima, conştiinţa şi umerii în fiecare zi şi fiecare noapte de atunci şi care va apăsa până în ultima mea zi, noi nu am fost la înălţimea jurământului nostru sacru”, a declarat ofiţerul la o ceremonie de predare a puterii la carterul general al Aman, la Herzliya, în centrul Israelului.

”Scuzele nu vor repara nimic şi nu vor putea consola sau aduce înapoi pe cei dragi care au plătit preţul cel mai mare, dar trebuie ca acestea să fie spuse (...): în numele meu şi al întregii aripi a informaţiilor (secrete), cer iertare”, a declarat generalul, fără să-şi poată reţine lacrimile, îaninte de a-i preda funcţia generalului de divizie Shlomi Binder.

Armata israeliană anunţa în aprilie că generalul Haliva a cerut să fie demis din funcie, invocându-şi ”responabilitatea”  eşecului serviciului său de a împiedica atacul de la 7 octombrie şi că Statul Major a acceptat ca acesta ”să se retragă (...) după numirea succesorului său”.

NETANYAHU NU CERE IERTARE

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a prezentat niciodată în mod oficial scuze pentru incapacitatea Guvernului său şi aparatului de securitate al Israelului de a împiedica cel mai sângeros atac comis în Israel de la înfiinţarea statului evreu în 1948.

El şi-a cerut însă scuze la 8 august, într-un interviu acordat revistei americane Time.

Atacul Hamas a antrenat moartea a 1.199 de persoane, majoritatea civili. Dintre cele 251 de persoane luate ostatice la 7 octomrbie, 105 sunt ţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 34 sunt declarate moarte de către armata israeliană.

Peste 40.200 de palestinieni au fost ucişi în campania militară israeliană de represalii, care a devastat Fâşia Gaza, potrivit Guvernului Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.