Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a tras marţi un semnal de alarmă, în timpul unei vizite făcute la centrala nucleară Kursk, cu privire la pericolul reprezentat de faptul că luptele dintre armatele ucraineană şi rusă se desfăşoară în apropierea acestei uzine care funcţionează din perioada sovietică şi are reactoare de tipul celor de la centrala de la Cernobîl, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„O centrală nucleară de acest tip atât de aproape de punctul de contact sau de un front militar este o chestiune extrem de gravă”, a declarat Rafael Grossi în timpul unei vizite la uzina din regiunea de frontieră Kursk, unde forţele ucrainene au lansat o ofensivă surpriză în urmă cu trei săptămâni.

Rafael Grossi a declarat că a putut să viziteze „cele mai importante părţi” ale uzinei, care se află la mai puţin de 50 de kilometri de frontul de luptă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Infrastructura funcţionează în „condiţii foarte apropiate de normal”, a precizat el. Dar tocmai pentru că funcţionează, consecinţele unui impact ar putea fi „grave”, a subliniat Rafael Grossi. „Poate părea simplu şi de bun-simţ: nu atacaţi o centrală nucleară”, a punctat el.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în urmă cu doi ani şi jumătate, agenţia ONU a avertizat în mod regulat cu privire la riscul de accidente nucleare cauzate de luptele din apropierea centralelor nuclear-electrice.

Până în prezent, în centrul atenţiei şi al preocupărilor s-a aflat centrala Zaporojie, din sudul Ucrainei, care a fost capturată de trupele ruse încă din martie 2022. Dar acum trei săptămâni, la 6 august, Ucraina a lansat o vastă ofensivă transfrontalieră în regiunea rusă Kursk. De atunci, trupele Kievului susţin că continuă să avanseze pe teritoriul rus, în timp ce trupele Moscovei afirmă că fac progrese în estul Ucrainei.

Rusia a insistat asupra riscului unei catastrofe nucleare, în cazul unui atac ucrainean asupra centralei de la Kursk, situată la aproximativ 60 de kilometri de frontiera ucraineană. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Ucraina a încercat să atace această centrală. AIEA a confirmat că a fost informată de Rusia cu privire la descoperirea de fragmente de dronă la aproximativ 100 de metri de o instalaţie de stocare a combustibilului uzat de la centrală. Rafael Grossi a declarat marţi că i-au fost arătate „semne ale impactului” dronelor.

Luni, într-o declaraţie, Rafael Grossi a afirmat că doreşte să „evalueze independent ce se întâmplă” la Kursk.

ACELAŞI TIP DE REACTOARE CA LA CERNOBÎL

Construită la aproximativ 50 de kilometri vest de oraşul Kursk, capitala regională în care trăiesc aproximativ 440.000 de persoane, centrala are şase reactoare, dintre care două sunt în prezent în construcţie. Dintre celelalte patru, două sunt oprite şi două sunt pe deplin operaţionale. Acestea sunt de acelaşi tip ca cele de la Cernobîl, din Ucraina, fără cupolă de protecţie.

Accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986, considerat a fi cel mai grav din istorie, a contaminat zone întinse, în special în Ucraina, Belarus şi Rusia. O mare parte din restul Europei a fost, de asemenea, afectată de precipitaţiile radioactive.

Potrivit lui Tariq Rauf, un fost oficial al AIEA, aceste tipuri de reactoare au suferit între timp „îmbunătăţiri semnificative în materie de siguranţă”.

În timpul vizitei sale de marţi, Rafael Grossi a declarat că este „exagerat” să se compare Kursk cu Cernobîl. „Dar este vorba de acelaşi tip de reactor şi nu există nicio protecţie specifică”, a recunoscut el, subliniind consecinţele potenţial grave ale unui atac.

Pentru Robert Kelley, fost director de inspecţii al agenţiei ONU, „posibilitatea unui incident de tip Cernobîl, cu un reactor care explodează şi arde timp de câteva zile, este zero”. În opinia sa, situaţia rămâne, totuşi, periculoasă: un atac ar putea, de exemplu, să lovească instalaţiile de stocare a combustibilului uzat, eliberând gaze şi particule radioactive.

După începerea ofensivei ucrainene în regiunea Kursk, AIEA a făcut apel la „cea mai mare reţinere” pentru a evita un accident nuclear.

Kievul pretinde acum că controlează aproape 1.300 km2 şi 100 de oraşe din această regiune, unde peste 130.000 de persoane au fugit din cauza luptelor şi bombardamentelor, potrivit autorităţilor regionale ruse.

Centrala electrică ucraineană de la Zaporojie, care este în prezent oprită, a fost ţinta unor lovituri repetate pentru care Rusia şi Ucraina s-au învinuit reciproc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.