Ungaria pune în pericol securitatea europeană, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs neobişnuit de tranşant rostit în Parlamentul European, în care a criticat relaţiile Budapestei cu Rusia şi China, în prezenţa premierului Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, relatează Reuters.
Vorbind la o dezbatere cu premierul naţionalist ungar Viktor Orban în Parlamentul European din Strasbourg, Ursula von der Leyen a criticat reticenţa Budapestei de a se alătura partenerilor UE în a ajuta Ucraina împotriva invaziei ruse şi deciziile sale de întărire a legăturilor cu Moscova şi Beijing.
„Lumea a fost martoră la atrocităţile războiului Rusiei. Şi totuşi, există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat”, a declarat von der Leyen, politician german de centru-dreapta şi fost ministru al apărării. „Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe pofta de putere a lui Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei. Aşa că vreau să îi întreb: i-ar fi învinovăţit vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956?”, a spus şefa Comisiei Europene.
În replică, premierul Viktor Orban a declarat că a fost „surprins” de discursul Ursulei von der Leyen şi a respins orice paralelă între revolta eşuată a Ungariei din 1956 împotriva opresiunii sovietice şi lupta Ucrainei pentru a-şi apăra teritoriul. El şi-a repetat apelul pentru o încetare a focului în Ucraina.
Orban, care se află la putere din 2010 şi a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului UE, s-a confruntat în repetate rânduri cu instituţiile europene din cauza îngrijorărilor legate de subminarea normelor democratice în Ungaria şi a relaţiilor strânse pe care le are cu Rusia şi China, situându-se în afara politicii UE.
În iulie, Orban a stârnit controverse atunci când a mers, în ceea ce guvernul ungar a descris drept o „misiune de pace”, la Moscova şi Beijing, fără să se coordoneze cu partenerii săi din UE.
Von der Leyen a criticat programul Budapestei de relaxare a restricţiilor privind vizele pentru ruşi şi bieloruşi, precum şi un acord între Budapesta şi Beijing care permite agenţilor de poliţie chinezi să patruleze în Ungaria împreună cu omologii lor maghiari. „Cum se poate ca guvernul maghiar să invite cetăţeni ruşi în Uniunea noastră, fără controale de securitate suplimentare? Acest lucru face ca noul sistem maghiar de vize să reprezinte un risc de securitate nu numai pentru Ungaria, ci pentru toate statele membre”, a avertizat ea. „Cum se poate ca guvernul maghiar să permită poliţiei chineze să opereze pe teritoriul său? Aceasta nu înseamnă apărarea suveranităţii Europei, ci o uşă din spate deschisă pentru interferenţa străină”, a adăugat von der Leyen.
Ea a subliniat, de asemenea, dependenţa continuă a Ungariei de energia rusească după ce multe ţări din UE şi-au redus dependenţa ca răspuns la invazia Rusiei. „Un stat membru tocmai a căutat modalităţi alternative de a cumpăra combustibili fosili din Rusia. Rusia a dovedit în repetate rânduri că nu este un furnizor de încredere. Nu mai pot exista scuze. Oricine doreşte securitatea energetică europeană în primul rând trebuie să contribuie la aceasta”, a punctat ea.
„Am venit să trag un semnal de alarmă”, Uniunea Europeană trebuie să facă schimbări, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, care a prezentat programul preşedinţiei ungare a UE în cadrul reuniunii de miercuri a Parlamentului European de la Strasbourg. El a propus, potrivit MTI, adoptarea unui nou acord european de competitivitate, organizarea de summituri periodice ale statelor membre Schengen privind migraţia şi protecţia frontierelor, respectiv aderarea deplină a Bulgariei şi României la Schengen în acest an.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.