Israelul şi Hezbollah au schimbat focuri puternice duminică, avioanele de război israeliene efectuând cel mai intens bombardament din aproape un an de război în sudul Libanului, iar Hezbollah trăgând cu rachete adânc în nordul Israelului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Armata israeliană a declarat că a lovit în jur de 290 de ţinte sâmbătă, inclusiv mii de lansatoare de rachete Hezbollah, şi a spus că va continua să lovească ţinte ale mişcării susţinute de Iran.

Israelul a închis şcolile şi a restricţionat adunările în multe zone de nord ale ţării şi în înălţimile Golan ocupate de Israel, duminică devreme.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Sirenele au sunat toată noaptea în timp ce mai multe rachete şi rachete au fost lansate din Liban şi Irak, dintre care majoritatea au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană israeliene, a spus armata.

Mai multe clădiri au fost lovite, inclusiv o casă grav avariată în apropierea oraşului israelian Haifa.

Echipele de salvare au tratat răniţii, dar nu au existat rapoarte de decese, deoarece rezidenţii au fost instruiţi să stea în apropierea adăposturilor anti-bombă şi a camerelor sigure.

Hezbollah a declarat că a vizat baza aeriană israeliană Ramat David cu zeci de rachete ca răspuns la ”atacuri repetate israeliene asupra Libanului”, a postat grupul pe canalul său Telegram, duminică dimineaţa.

Barajele succesive de atacuri cu rachete lansate de Hezbollah la Ramat David sunt cele mai profunde lovituri pe care le-a revendicat de la începutul ostilităţilor.

Conflictul - escaladat brusc în ultima săptămână - a fost purtat de când Hezbollah a deschis un al doilea front împotriva Israelului, după ce Israelul a intrat în război cu Hamas în enclava palestiniană Gaza, declanşat de atacul condus de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie.

Militanţii irakieni susţinuţi de Iran  au revendicat un atac exploziv cu drone asupra Israelului, duminică dimineaţa.

Coordonatorul special al ONU în Liban, Jeanine Hennis-Plasscharet, a declarat într-o postare pe X că ”cu regiunea în pragul unei catastrofe iminente, nu este exagerat de afirmat: NU există o soluţie militară care să facă ambele părţi mai sigure”.

ESCALADAREA ATACURILOR

Escaladarea atacurilor vine la mai puţin de 48 de ore după un atac aerian israelian care a vizat comandanţii Hezbollah într-o suburbie a capitalei libaneze.

Numărul morţilor din acest atac a crescut la 45, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii libanez.

Hezbollah, un grup puternic susţinut de Iran, a declarat că 16 membri, inclusiv liderul principal Ibrahim Aqil şi un alt comandant, Ahmed Wahbi, se numără printre cei ucişi vineri în cea mai ucigaşă lovitură din aproape un an de conflict cu Israelul.

Armata israeliană a declarat că a lovit o adunare subterană a lui Aqil şi lideri ai forţelor de elită Radwan ale Hezbollah şi a demontat aproape complet lanţul de comandă militar.

Atacul a devastat o clădire rezidenţială cu mai multe etaje din suburbia aglomerată şi a deteriorat o grădiniţă de alături, a spus o sursă de securitate.

Trei copii şi şapte femei s-au numărat printre cei ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Atacul de vineri a dat o nouă lovitură Hezbollah, după două zile de atacuri săptămâna trecută, în care pagerele şi walkie-talki-urile folosite de membrii săi au fost detonate.

Numărul morţilor în aceste atacuri, despre care se crede că au fost comise de Israel, a crescut la 39, cu peste 3.000 de răniţi. Israelul nu a confirmat şi nici nu a infirmat implicarea.

În ceea ce a spus că a fost răzbunarea iniţială pentru atacurile cu dispozitivele care explodează, Hezbollah a postat duminică, pe canalul său Telegram, că a lansat rachete către instalaţiile din industria militară israeliană.

Israelul a răspuns rapid, lovind ţintele Hezbollah din Liban, a declarat armata într-un comunicat.

ISRAEL SE PREGĂTEŞTE PENTRU RETORSIUNI

Hezbollah spune că va continua să lupte cu Israelul până când va fi de acord cu o încetare a focului în Gaza.

Oficialii americani spun că acest lucru este puţin probabil în curând. Israelul doreşte ca Hezbollah să înceteze focul şi să retragă forţele din regiunea de graniţă, aderând la o rezoluţie a ONU semnată cu Israelul în 2006, indiferent de orice acord cu Gaza.

Armata israeliană a restricţionat adunările şi a ridicat nivelul de alertă pentru locuitorii comunităţilor din nord. Alerta a mers până la sud, până în oraşul de coastă Haifa, semnalând că Israelul crede că Hezbollah ar putea lovi mai adânc decât a făcut-o de când a început războiul cu Hamas.

Sâmbătă, în sudul Libanului, oamenii au descris explozii uriaşe care au luminat cerul nopţii şi au zguduit pământul, în timp ce Israelul a efectuat ultimele sale lovituri.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, care a declarat săptămâna trecută că Israelul lansează o nouă fază de război la graniţa de nord, a postat pe X: ”Secvenţa acţiunilor din noua fază va continua până când obiectivul nostru va fi atins: întoarcerea în siguranţă a rezidenţilor din nord la casele lor”.

Zeci de mii de oameni şi-au părăsit casele de ambele părţi ale graniţei Israel-Liban de când Hezbollah a început să tragă cu rachete asupra Israelului în octombrie, în semn de simpatie cu palestinienii din Gaza.

Un comunicat de la un summit al SUA găzduit de preşedintele Joe Biden cu liderii Japoniei, Indiei şi Australiei a subliniat necesitatea de a preveni escaladarea şi răspândirea războiului din Gaza în regiune, dar nu a menţionat în mod specific confltul Israel-Hezbollah.

Cu cel puţin 70 de persoane ucise în Liban în ultima săptămână, bilanţul conflictului din ţară din octombrie a depăşit 740, în timpul celui mai grav iconflict Israel-Hezbollah de la războiul din 2006.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.