Statele Unite şi Iranul au procedat la un schimb de deţinuţi, în pofida tensiunilor extreme dintre cele două ţări inamice, un semn, consideră Donald Trump, că cele două puteri pot ajunge la un teren de înţelegere, relatează AFP.
Michael White, un fost militar din cadrul Marinei ameriane (US Navy) arestat în iulie 2018 în Iran, urma să fie ”foarte curând împreună cu familia sa în America”, anunţa joi într-un tweet Donald Trump, precizând că a discutat cu fostul deţinut, care se afla în Elveţia, iar ”în curând într-un avion american” către Statele Unite.
Navy veteran Michael White on his release from Iran: I want to thank President @realDonaldTrump for helping to free me pic.twitter.com/CwKKDC1ze4
— Team Trump (Text TRUMP to 88022) (@TeamTrump) June 4, 2020
”Mulţumesc Iranului, asta arată că un acord este posibil”, a adăugat preşedintele american, fără să ofere alte detalii, promiţând să continue să acţioneze în vederea ”eliberării tuturor americanilor ţinuţi ostatici în străinătate” - un dosar în care a obţinut o serie de succese de trei ani.
În urma anunţului cu privire la White, Teheranul a anunţat că un om de ştiinţă iranian - Majid Taheri -, încarcerat în America ”din motive falacioase” a fost eliberat de Washington ”în acelaşi timp” cu fostul miloitar.
El a pledat vinovat, în decembrie, de deplapidări financiare şi a fost inculpat totodată din cauză că a trimis un instrument tehnic în Iran, încălcând sancţiunile americane, însă un judecător american a dispus joi eliberarea sa, potrivit unor documente juridicare consultate de AFP.
MEDIERE ELVEŢIANĂ
”Sunt mulţumit că dr. Majid Taheri şi domnul White se pot întoarce în curând la familiile lor”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, în contextul în care oficiali americani nu au menţionat în mod public eliberarea deţinutuluii ranian.
Elveţia, care a făcut oficiul de intermediar între cele două ţări ce şi-au întrerupt relaţiile diplomatice de 40 de ani, a confirmat că a contribuit la acest ”gest umanitar” reciproc. Donald Trump i-a mulţumit pentru ”ajutorul formidabil”.
În mod oficial, în schimb, întoarcerea miercuri în Iran a altuiom de ştiinţă iranian, Cyrus Asgari, eliberat de către Statele Unite, unde a fost achitat după aproape trei ani de detenţie, acuzat de spionaj, este doar o coincidenţă.
"Cyrus Asgari nu făcea parte dintr-un acord cu privire la (eliberarea unor) deţinuţi în schimbul (eliberării) lui Michael White", a dat asigurări adjunctul secretarului american al Securităţii Interne Ken Cuccinelli.
”Noi încercam să-l expulzăm pe Asgari din decembrie, însă iranienii ne-au plimbat cu barca până săptămâna aceasta”, a declarat el pe Twitter.
La jumătatea lui mai, autorităţile iraniene dădeau asigurări că vor un schimb al ”tuturor deţinuţilor” cu Washingtonul, în urma ultimului schimb de deţinuţi, care a avut loc în decembrie, când Iranul l-a eliberat pe americanul Xiyue Wang în schimbul eliberării de către Statele Unite a iranianului Massoud Soleimani.
Însă Ken Cuccinelli a acuzat deja Teheranul de ”tergiversări” în recuperarea a 11 iranieni aflaţi ”în situaţie neregulată” în Statele Unite.
”Ostaticii iraieni deţinuţi de Statele Unite - sau în contul lor - trebuie să se întoarcă acasă”, a subliniat joi Mohammad Javad Zarif.
Mai mulţi iraniano-americani - între care omul de afaceri Siamak Namazi şi tatăl său Bagher, dar şi Morad Tahbaz, un ecologist - sunt deţinuţi în continuare în Iran.
”COMPORTAMENT CONSTRUCTIV”
Salutând ”comportamentul constructiv al Iranului” în eliberarea lui Michael White, secretarul de Stat american Mike Pompeo a reclamat acelaşi gest faţă de toţi ceilalţi.
Michael White a fost condamnat în martie 2019 la zece ani de închisoare cu privire la insultarea liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei şi difuzarea unor imagini personale pe reţele de socializare, potrivit avocatului său.
La jumătatea lui martie el a beneficiat de o permisiune de ieşire din închisoare din motive ”medicale” şi ”umanitare”, cu condiţia să nu părăsească ţara.
Potrivit fostului guvernator al statului american New Mexico Bill Richardson, foarte implicat în obţinerea eliberării acestuia, fostul deţinut a fost testat pozitiv cu covid-19.
Relaţiile deja foarte tensionate între cele două ţări traversează o fază glacială după ce Donald Trump a ieşit în 2018 din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian care împiedică republica islamică să se diteze cu arma nucleară.
Miliardarul republican, care consideră acest text prea slab, a reimpus şi consolidat sancţiuni americane. În schimb, Iranul a început să se retragă din prevederi care-i limitează programul atomic.
Preşedintele american dă asigurări din mai 2018 că vrea să negocieze un nou acord, însă mai multe medieri în acest sens, inclusiv una franceză, au eşuat. Schimbul de deţinuţi a fost considerat mereu un mijloc de dezamorsare a tensiunilor.
Aceste tensiuni au atins un apogeu la începutul lui ianuarie, când armata americană l-a asasinat într-un atac aerian la Bgdad pe puternicul general Qassem Soleimani. Represalii Teheranului au fost îbsă foarte limitate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...