Ministerul ucrainean de Externe se afla miercuri în centrul unui scandal, după ce un tribunal de la Kiev l-a obligat să numească într-un post diplomatic un fost consul, destituit anul trecut din cauza publicării unor mesaje antisemite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vasîl Maruşcineţ, în vârstă de 63 de ani, a fost consulul Ucrainei la Hamburg, în Germania, înainte să fie destituit în mai 2018 după ce a publicat o serie de mesaje antismemite ”ruşinoase” şi a ”incitat la ură rasială” pe reţelede socializare, potrivit  diplomaţiei ucrainene.

Potrivit presei, el a publicat pe Facebook declaraţii prin care insultă evreii şi în care dădea asigurări că ”a fi nazist este o onoare”.

El a publicat de asemenea o fotografie în care pozează cu un tort în forma cărţii ”Mein Kampf” a lui Adolf Hitler.

Fostul consul a contestat destituirea în justiţie şi a obţinut câştig de cauză în noiembrie.

”În dezcord” cu această hotărâre, diplomaţia ucraineană a anunţat într-un comunicat că ”a fost obligată să se supună”, precizând că a depus plângere, marţi, la Curtea Supremă, cu scopul de a obţine anularea hotărârii.

Vasîl Maruşcineţ a fost numit la 9 decembrie într-un post la minister şi a încasat salarii neplătite de la destituirea sa în valoare de 9.000 de dolari, a precizat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ucrainene Katerina Zelenko.

”Ministerul Afacerilor Externe continuă să considere faptele şi declaraţiile lui Maruşcineţ incompatibile cu rolul său de funcţionar public şi diplomat ucrainean”, subliniază ministerul, acuzându-l pe fostul consul de faptul că a ”adus un prejudiciu considerabil imaginii internaţionale a Ucrainei”.

”O persoană care îşi permite atacuri antisemite sau xenofobe nu are niciun drept să ocupe un post diplomatic”, a reacţionat Inna Ioffe, directoarea Confederaţiei Evreieşti Ucrainene, evocând o ”ruşine pentru Ucraina”.

Ucraina, a cărei istorie este marcată de numeroase progromuri şi masacre antisemite, l-a ales în aprilie preşedinte pe Volodimir Zekenski, un fost umorist de origine evreiască.

Potrivit unui studiu publicat anul trecut de Institutul american Pew Research Centre, 5% dintre adulţii din Ucraina spun că nu vor să accepte evrei ca şi concetăţeni, unul dintre cele mai mici niveluri în Europa.de Est.

Agresiunile şi discursurile antisemite sunt însă o realitate în Ucraina, iar autorităţile sunt acuzate uneori de prea multă  toleranţă faţă de grupări neonaziste şi utranaţionaliste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.