Ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a renunţat joi la o deplasare la Paris, ca reacţie la comentariile "insultătoare" ale ministrului francez de interne la adresa premierului italian, Giorgia Meloni, relatează Reuters şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat postului de radio RMC, ministrul francez de interne Gérald Darmanin declarase că Giorgia Meloni este "incapabilă să rezolve problemele care ţin de migraţie, pentru care a fost aleasă" şi a acuzat-o că i-a "minţit" pe alegători că va pune capăt afluxului de persoane care traversează Marea Mediterană în căutarea unui refugiu în Europa.

Antonio Tajani se pregătea să zboare la Paris pentru o întâlnire cu omologul său francez, Catherine Colonna, o vizită care urmărea parţial restabilirea bunelor relaţii între cele două ţări, când a primit vestea comentariilor lui Darmanin. "Nu voi merge la Paris pentru întâlnirea aşteptată cu Colonna", a scris el pe Twitter. "Insultele la adresa guvernului şi a Italiei proferate de ministrul Darmanin sunt inacceptabile. Acesta nu este spiritul în care ar trebui abordate provocările europene comune", a scris şeful diplomaţiei italiene, fost comisar european.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Dacă nu există respect pentru Italia, nu pot lua parte la o întâlnire bilaterală cu un guvern care include un ministru care ne-a jignit fără motiv", a declarat Tajani la televiziunea publică RAI, calificând comportamentul Parisului drept o "lovitură de cuţit în spate".

Parisul a încercat rapid să îl asigure pe Tajani de disponibilitatea sa de a lucra cu Roma "pentru a face faţă provocării comune reprezentate de creşterea rapidă a fluxurilor de migraţie", dar nu a fost suficient pentru a-l face să se răzgândească.

Catherine Colonna a declarat că a vorbit cu Antonio Tajani la telefon. "I-am spus că relaţiile dintre Italia şi Franţa se bazează pe respectul reciproc, între cele două ţări ale noastre şi între liderii lor", a scris ea pe Twitter. "Sper să îl pot primi în curând la Paris", a adăugat şefa diplomaţiei franceze.

IMIGRAŢIA, MOTIV DE FRICŢIUNI ÎNTRE ROMA ŞI PARIS

Italia şi Franţa au intrat adesea în conflict în ceea ce priveşte imigraţia, dar relaţiile s-au înrăutăţit după ce guvernul de dreapta al lui Meloni a ajuns la putere, în octombrie anul trecut. În noiembrie, Darmanin a acuzat guvernul italian că este "egoist" după ce a refuzat să permită unei nave de salvare care transporta 230 de persoane să acosteze în Italia, forţând-o să se deplaseze în Franţa. Meloni a răspuns spunând că reacţia Franţei a fost "agresivă".

Emmanuel Macron şi guvernul francez îşi amintesc încă de cearta dăunătoare cu Italia de acum patru ani, când Parisul a luat măsura extraordinară de a-şi rechema ambasadorul de la Roma, în cea mai gravă criză dintre cele două ţări vecine din ultimele şapte decenii. La momentul respectiv, Franţa a acuzat ceea ce a numit atacuri verbale nefondate din partea liderilor politici de atunci ai Italiei, Matteo Salvini, de extremă dreapta, şi Luigi Di Maio, din Mişcarea Cinci Stele, un partid anti-sistem, despre care a spus că sunt atacuri "fără precedent de la al Doilea Război Mondial". Imigraţia la frontiera franco-italiană a fost, şi atunci, unul din motivele acestei dispute.

Guvernul francez se află sub presiune în ceea ce priveşte imigraţia, după ce a amânat un proiect de lege pe această temă până în toamnă, întrucât gruparea centristă a lui Macron, care şi-a pierdut majoritatea absolută în parlament, nu a putut aduna sprijinul parlamentar necesar pentru a trece acest proiect de lege.

Meloni conduce un guvern naţionalist şi conservator care are o viziune asupra lumii foarte diferită de cea a preşedintelui francez Emmanuel Macron, iar ministrul de interne Darmanin este foarte apropiat de Macron.

Darmanin a comparat-o pe Meloni cu liderul francez de extremă-dreapta Marine Le Pen, un duşman politic al lui Macron. "Extrema dreaptă are un viciu. Acela de a minţi populaţia", a spus el.

"Nu am nimic de-a face cu extrema dreaptă", a replicat Tajani, care face parte din partidul conservator Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi. "(Italia) are un guvern de centru-dreapta, nu de extremă dreapta", l-a corectat el pe ministrul francez.

Partidul Fraţii Italiei al lui Meloni îşi are rădăcinile într-un partid neofascist fondat după cel de-al Doilea Război Mondial de nostalgicii după Mussolini. Meloni insistă că ea şi partidul său au evoluat de mult timp într-o mişcare conservatoare, de dreapta, dar nu extremistă.

Italia a înregistrat o creştere a sosirilor de migranţi de când Meloni a câştigat puterea anul trecut cu promisiunea că va limita afluxul de imigranţi. Peste 42.400 de persoane au debarcat în Italia până acum de la începutul anului, faţă de aproximativ 11.220 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Partidul Fraţii Italiei al lui Meloni şi partenerul său de coaliţie, Liga, au promis o reprimare dură a intrărilor ilegale de migranţi în campania electorală de anul trecut, iar joi parlamentul a aprobat o lege care a înăsprit pedepsele cu închisoarea pentru traficanţii de persoane şi a redus drepturile de azil pentru noii sosiţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.