Serviciul de securitate ucrainean SBU şi poliţia ucraineană au efectuat marţi în zori un raid la o celebră mănăstire ortodoxă din Kiev, veche de 1.000 de ani, suspectând „activităţi subversive ale serviciilor speciale ruseşti”, relatează Reuters.
Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev - în traducere, Mănăstirea Peşterilor din Kiev - este o comoară culturală ucraineană şi sediu al aripii din Biserica Ortodoxă Ucraineană care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei.
De asemenea, SBU, poliţia şi Garda Naţională au percheziţionat marţi alte două mănăstiri şi sediul eparhiei Patriarhiei Moscovei din vestul Ucrainei, a anunţat filiala SBU din regiunea Rivne într-un comunicat postat pe Facebook.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Imediat, Biserica Ortodoxă Rusă, al cărei şef, Patriarhul Kirill, este un apropiat al lui Vladimir Putin, a reacţionat şi a condamnat operaţiunea SBU denunţând un „act de intimidare”.
„La fel ca multe alte cazuri de persecuţie a credincioşilor din Ucraina începând cu 2014, acest act de intimidare a credincioşilor va trece aproape sigur neobservat de cei care se numesc comunitatea internaţională a drepturilor omului”, a declarat Vladimir Legoida, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat într-un comunicat că aceste măsuri au fost luate „ca parte a activităţii sistemice a SBU pentru a contracara activităţile distructive ale serviciilor speciale ruseşti în Ucraina”. Potrivit SBU, percheziţia a avut ca scop prevenirea folosirii mănăstirii rupestre ca „centru al lumii ruse” şi a fost efectuată pentru a verifica suspiciuni că spaţiile sale sunt folosite pentru „adăpostirea grupurilor de sabotaj şi recunoaştere” şi „pentru depozitarea de arme”.
Conceptul de „lume rusă”, explică Reuters, se află în centrul noii doctrine de politică externă a lui Vladimir Putin, care vizează protejarea limbii, culturii şi religiei Rusiei. Acesta a fost folosit de ideologii ruşi naţionalişti pentru a justifica intervenţia în străinătate.
SBU nu a precizat care a fost rezultatul raidului de marţi, dar, notează Reuters, va înrăutăţi şi mai mult relaţiile deja foarte tensionate dintre creştinii ortodocşi ruşi şi ucraineni.
Vinerea trecută, SBU a acuzat un cleric de rang înalt din regiunea vestică Vinniţia că a încercat să distribuie pliante care justificau invazia Rusiei în Ucraina.
În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană, care ţine de Patriarhia Moscovei, a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza sprijinului acesteia din urmă pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială”.
Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.
În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume de a forma o biserică independentă de Moscova, punând capăt în mare măsură unor secole de legături religioase între cele două ţări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.