Judecătorii de instrucţie din ancheta cu privire la atentatul de pe Promenade des Anglais, la Nisa, soldat cu 86 de morţi, la 14 iulie 2016, au hotărât să trimită în judecată şapte bărbaţi şi o femeie, dintre care trei cu privire la o ”asociere de răufăcători teroristă criminală”, la un tribunal special cu juri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unei ordonanţe de inculpare, semnată luni de patru judecători antiterorişti, principalii trei acuzaţi - Mohamed Ghraieb, Chokri Chafroud şi Ramzi Arefa - sunt suspectaţi de faptul că au avut ”cunoştinţă de existenţa unui plan” al unui atac al lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un tunisian ucis de poliţie, la vârsta de 21 de ani, în seara atentatului.

Cei doi tunisieni şi un franco-tunisian erau cercetaţi, de asemenea, cu privire la o ”complicitate la asasinate în legătură cu o întreprindere teroristă”, însă judecătorii au abandonat această încadrare mai gravă, apreciind, la fel ca Parchetul Naţional Antiterorist (PNAT), că cei trei nu aveau o ”cunoaştere precisă a planului terorist” al lui Lahouaiej-Bouhlel şi nici a ”momentului realizării acestuia”.

Alte cinci persoane - un tunisian şi patru albanezi - sunt de asemenea trimişi să fie judecaţi de juri, însă cu privire la fapte legate de furnizarea unei arme lui Ramzi Arefa, destinate lui Lahouaiej-Bouhlel.

Judecătorii precizează că ”niciun element nu demonstrează faptul că ei ştiau, chiar şi imprecis, despre planul terorist” al lui Lahouaiej-Bouhlel.

Patru acuzaţi sunt deţinuţi în prezent, alţi doi se află sub control judiciar şi alţi doi sunt fugari, iar pe numele lor au fost emise mandate de arestare în aprilie şi iulie.

Toţi pot face apel împotriva trimierii lor în judecată la o curte cu juri - un proces care nu poate avea loc înainte de 2022.

În seara acelei Zile Naţionale a Franţei aglomerate, la focul de artificii de la Nisa, tunisianul a ucis 86 de persoane - dintre care 15 erau minori şi 33 satrăini - în patru minute, la volanul unui vehicul închiriat.

Prin demersuri multiple în vederea închirierii camionului, reperaje pe plaformă cu scopul multiplicării victimelor şi ”înscrierea (...) într-un demers ideologic de inspiraţie jihadistă cu mai multe luni înaintea faptelor”, arată judecătorii în ordonanţa lor, Lahouaiej-Bouhlel, în pofida lipsei unei ”legături demostrate” cu gruparea Statul Islamic (SI), care a revendicat atacul, ”a pus în aplicare aceste preconizări”.

Judecătorii evocă ”întrebări în anchetă cu privire la sănătatea metală a autorului faptelor”, însă aceste probleme ”nu ar pune în cauză” caracterul terorist al faptei acestuia.

În total, 865 de perosane sau asociaţii s-au constituit părţi civile în această anchetă cu privire la un atac care a provocat o emoţie internaţională.

Această trimitere în judecată la un tribunal cu juri are loc la aproape două săptămâni de la un nou atac la Nisa, anchetat de judecători antiterorişti.

Un tunisian în vârstă de 21 de ani, Brahim Aouissaoui, a ucis cu cuţitul un bărbat şi două femei, la 29 octombrie, la Bazilica de la Nisa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.