Fostul director de campanie al lui Donald Trump Paul Manafort urmează să ispăşească în total o pedeapsă de şapte ani şi jumătate de închisoare, în urma celei de a doua condamnări, miercuri, cu privire la fraude descoperite în cadrul anchetei ruse a lui Robert Mueller, relatează AFP.
Fostul consultant republican, în vârstă de 69 de ani, a fost condamnat, la Washington, la o pedeapsă de 73 de luni (şase ani şi o lună) de închisoare, din cauză că a ascuns activităţi de consiliere a unor ucraineni proruşi şi a cerut unr martori să mintă justiţia.
Treizeci de luni (doi ani şi jumătate) din această pedeapsă urmează să fie contopite în pedeapsa de 47 de luni (trei ani şi 11 luni) de închisoare la care a fost condamnat săptămâna trecută într-un tribunal din Virginia cu privire la fraude fiscale şi bancare, a hotărât judecătoarea Amy Berman Jackson.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Durata totală a pedepsei este, astfel, de 47+43 de luni, adică 90 de luni (şapte ani şi jumătate).
Paul Manafort nu este ”nici inamicul public numărul unu şi nicio o victimă”, a declarat ea, subliniind că faptele judecate de instanţa sa nu au nimic a face cu o posibilă complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016.
Acest subiect, aflat în centrul investigaţiilor procurorului special Robert Mueller, ”nu a fost niciodată supus tribunalului. Punct”, a declarat ea.
În hotărârea sa, magistrata a subliniat ”minciunile repetate şi timp de mai mulţi ani” ale lui Paul Manafort, menite în opinia sa ”să-i asigure menţinerea nivelului vieţii” de lux.
”El nu a fost prea sincer nici cu mine”, a notat ea, după care a adăugat că ”tribunalul este unul dintre locurile în care faptele îşi păstrează importanţa”.
Judecătoarea Jackson şi-a exprimat îndoiala cu privire la ”remuşcările” şi ”scuzele” exprimate în faţa sa de către paul Manafort. ”Până în această dimineaţă el spunea mai degrabă «uitaţi ce mi-au făcut!»”.
Miercuri, omul de afaceri, binecunoscut cercurilor puterii la Washington, a declarat, din contră, ”îmi pare rău de ceea ce am făcut”.
”Nu pot să schimb trecutul, însă vă asigur că viitorul va fi altfel”, a adăugat el, aşezat într-un scaun cu rotile, jurând că a fost schimbat de cele nouă luni de detenţie.
Subliniind că şi-a pierdut deja ”proprietăţile, lichidităţile, asigurarea de viaţă şi acţiunile”, el i-a cerut judecătoarei Amy Berman Jackson să-l lase să-şi încheie viaţa alături de soţia sa.
GRAŢIERE?
Fostul lobbyist are de-acum o speranţă, în contextul în care preşedintele Trump nu a exclus să-l graţieze.
Însă, ca pentru a face un duş rece acestei eventualităţi, statul New York a anunţat miercuri că-l inculpă pe Manafort de fraudă, acuzându-l că a obţinut în mod ilegal împrumuturi în valoare de mai multe milioane de dolari.
Aceste proceduri, efectuate de către un stat, nu sunt susceptibile să fie contracarate de o graţiere prezidenţială - care nu se aplică în domeniul federal.
Procurorul Mueller s-a interesat în mod natural de Paul Manafort, care a condus timp de două luni campania miliardarului republican, în vara lui 2016.
În cadrul investigaţiilor sale, el a descoperit că acest consultant a ascuns 55 de milioane de dolari în conturi off-shore şi că a minţit bănci cu scopul de a obţine împrumuturi. Acestea sunt fraude judecate la Alexandria, în Virgiania.
La Washington, Paul Manafort a fost judecat pentru că a omis să-şi declare activităţile de consilier în Ucraina, o contravenţie la reglementările cu privire la activitatea de lobby, iar apoi a încercat să influenţeze martori.
Spre surpriza generală, el a acceptat, în septembrie, să pledeze vinovat în acest dosar.
În speranţa unei reduceri a pedepsei, el a acceptat, de asemenea, să coopereze cu echipa procurorului special Robert Mueller.
Justiţia a stabilit, însă, că lobbyistul a încălcat acest acord de cooperare şi că a minţit ”în mod deliberat” anchetatorii în cadrul a aproximativ zece interogatorii.
El a încercat să-i inducă în eroare cu privire la contactele sale, în 2018 şi 2017 cu Konstantin Kilimnik, un fost asociat, suspectat de legături cu serviciile de informaţii de la Moscova. El i-a trimis sondaje de opinie în timpul campaniei electorale din 2016.
Foarte iritat de ancheta rusă, Donald Trump a lăudat ”curajul” celui care i-a condus campania timp de două luni, spre deosebire de ”trădătorul” Michael Cohen, fostul său avocat care până la urmă s-a întors împotriva sa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...