Ruta balcanică, prin sud-estul Europei, folosită de migranţi pentru a ajunge în Occident, va rămâne închisă permanent, a declarant ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner pentru cotidianul german “Die Welt”, relatează Reuters.
“Poziţia mea este clară: ruta balcanică rămâne închisă, iar acest lucru este permanent”, a spus Mikl-Leitner.
Ea consideră că numai un astfel de “semnal consistentŢ va convinge migranţii, dintre care mulţi fug de conflictele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, să nu mai traverseze Mediterana din Turcia către europa.
“Alianţa raţiunii a ofrit până acum o contribuţie decisiviă pentru a menţine stabilitatea şi ordinea în Europa”, a subliniat ea, referindu-se la ţările de pe ruta balcanică, ce au impus restricţii dure la graniţe.
Macedonia şi-a închis complet graniţa pentru imigranţii ilegali, după ce Slovenia şi Serbia au impus restricţii dure asupra fluxului de refugiaţi.
Slovenia a introdus miercuri noi restricţii la graniţe, în cadrul eforturilor de a închide ruta balcanică, din Grecia până în Europa Occidentală, astfel că numai migranţii care vor să ceară azil şi cei care au nevoie de asistenţă umanitară clară mai pot intra în ţară.
Slovenia a fost folosită ca ţară de tranzit pentru sute de mii de migranţi care încercau să ajungă în Germania sau Europa de Nord.
În replică, Serbia a avertizat că va închide graniţele cu Macedonia şi Bulgaria pentru cei care nu au documente valide. “Ţinând cont că noul regim este implementat de o ţară membră a Uniunii Europene, Serbia nu îşi poate permite să devină un centru de colectare a refugiaţilor”, se arată într-un comunicat.
Anterior, premierul Ungariei Viktor Orban a anunţat că liderii europeni au decis închiderea rutei migratorii din Balcani. Anul trecut, circa 880.000 de refugiaţi, din totalul de 1,3 milioane care au ajuns în Europa, au folosit această rută în drumul către Germania sau ţările nordice.
Liderul de la Budapesta a precizat că a respins planul de relocare a solicitanţilor de azil în ţările europene, după ce liderii prezenţi la summit au fost de acord cu relocarea directă a sirienilor din Turcia. În schimb, Ankara va accepta toţi migranţii economici şi pe cei care nu respectă condiţiile de azil europene, care au fost expulzaţi din UE.
Între timp, peste 2.000 de migranţi, majoritatea din Siria, Irak şi Afganistan, ajung zilnic în Grecia din Turcia. Aproximativ 14.00 de oameni sunt blocaţi la Idomeni, la graniţa Greciei cu Macedonia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...