Aproximativ treizeci de localităţi din nord-estul Ucrainei sunt sub tirul armatei ruse, care îşi continuă noua ofensivă în regiunea Harkov, unde a cucerit zeci de kilometri pătraţi în doar câteva zile şi de unde au fost evacuate în jur de 6.000 de persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Peste 30 de localităţi din regiunea Harkov au fost lovite de tiruri de artilerie şi mortiere inamice", a declarat luni la prânz guvernatorul regional, Oleg Sînehubov, pe reţelele sociale. El a adăugat că un total de 5.762 de locuitori au fost evacuaţi din aceste zone de la începutul luptelor. Alte 1.600 de persoane urmau să plece luni, în condiţiile în care guvernatorul recunoaşte că este o "situaţie destul de complicată".

Forţele ruseşti au trecut vineri graniţa pentru a desfăşura o ofensivă în direcţia Lîpţi şi Vovceansk, două oraşe situate la aproximativ douăzeci şi, respectiv, cincizeci de kilometri nord-est de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Inamicul înregistrează în prezent succese tactice", a recunoscut luni dimineaţa devreme Statul Major ucrainean. Moscova a mobilizat "până la cinci batalioane", potrivit Kievului.

Potrivit canalului Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, ruşii au reuşit să ocupe o fâşie de aproximativ 70 de km2 în regiunea Lîpţi şi încă 34 de km2 spre Vovceansk.

În acelaşi timp, o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite într-un atac asupra unei ferme dintr-un sat situat la vest de Harkov, la aproximativ treizeci de kilometri de zona de luptă, au anunţat autorităţile regionale.

În satul Ruski Tîciki, situat la 7 km de Lîpţi, s-au auzit în mod regulat explozii în depărtare, notează AFP.

Katerina Stepanova, în vârstă de 74 de ani, tocmai a fost evacuată din Lîpţi împreună cu fiul ei. Mai multe bombe au explodat pe strada ei. "Am fugit cu ce aveam pe mine, haine murdare (...). Din fericire, cel puţin suntem în viaţă", a declarat ea pentru AFP, aşezată într-un microbuz la primul punct de adunare pentru persoanele evacuate. "Este atât de oribil ceea ce se întâmplă acolo. Ce fac aceşti idioţi? Casele sunt în flăcări", a adăugat septuagenara.

Potrivit canalului Telegram Rybar, apropiat de armata rusă, după patru zile de ofensivă, "nu a fost înregistrată nicio străpungere de amploare a apărării inamice". După ce au curăţat zona "gri" a frontierei, unităţile de asalt ruseşti s-au concentrat asupra pătrunderii în redutele şi liniile de apărare ale forţelor armate ucrainene", a precizat luni canalul.

Duminică seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre "lupte defensive şi lupte aprige (...) în o mare parte a frontierei".

"Ideea din spatele atacurilor din regiunea Harkov este de a ne disipa forţele şi de a submina moralul" militarilor ucraineni, a explicat el.

Marele oraş Harkov nu este ameninţat pentru moment. "În ciuda tuturor evenimentelor care au loc în regiune", acesta "este calm, nu vedem oameni plecând", a declarat duminică primarul său, Igor Terehov.

Autorităţile ucrainene avertizau de mai multe săptămâni că Moscova ar putea încerca să atace regiunile de frontieră din nord-estul Ucrainei, ţară care se confruntă în prezent cu întârzieri ale ajutorului occidental şi cu un deficit de soldaţi.

Mişcarea Rusiei vine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o remaniere surprinzătoare duminică seara la Moscova, înlocuindu-l pe emblematicul său ministru al apărării Serghei Şoigu, după doi ani de conflict în Ucraina, al cărui final nu pare previzibil. Noul ministru, Andrei Belousov, are pregătire de economist şi - la fel ca şi Şoigu când a fost numit în funcţie în 2012 - nu are experienţă militară.

În interiorul Rusiei şi în zonele ocupate ale Ucrainei, ucrainenii, la rândul lor, şi-au intensificat loviturile, în special asupra infrastructurii energetice. Cel puţin patru persoane au fost ucise şi şapte rănite luni în bombardamente atribuite Ucrainei în regiunea ocupată Luhansk (est) şi în regiunea rusă Kursk, au anunţat autorităţile ruse.

De asemenea, Ucraina a afirmat luni că a lovit un terminal petrolier şi o substaţie electrică în regiunile Belgorod şi, respectiv, Lipeţk, în vestul Rusiei, nu departe de frontiera ucraineană.

Partea rusă nu a dat detalii despre atacul asupra terminalului petrolier, dar guvernatorul din Lipeţk a confirmat un incendiu la substaţia electrică, fără a dezvălui cauza acestuia sau a acuza Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.