Rusia a refuzat o invitaţie de a trimite observatori la viitoarele manevre militare - la care urmează să participe zeci de mii de militari din state membre NATO - prevăzute în martie în Norvegia, anunţă joi armata norvegiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La acest exerciţiu - denumit ”Cold Response 2022” -, cel mai mare exerciţiu prevăzut de NATO în 2022, urmează să ia parte aproximativ 30.000 de militari din 27 de ţări.

Aceşti militari urmează să se antreneze - de la jumătatea lui martie şi până a începutul aprilie - la sol, pe mare şi în spaţiul aerian.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Este vorba despre un exerciţiu al trupelor memite să vină în ajutor unui stat membru NATO, în cazul unei agresiuni.

Ca de obicei, statele membre ale Orgaizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - inclusiv Rusia -, au fost invitate să trimită observatori care să urmărească acest exerciţiu, planificat de mult timp, cu mult înantea ofensivei militare ruse în Ucraina, săptămâna trecută.

”Rusia a mulţumit pentru invitaţia de a trimite observatori la Cold Response 22, însă a respins-o”, declară AFP un purtător de cuvîânt al armatei norvegiene, Preben Aursand.

Motivele acestui refuz erau necunoscute imediat.

Trupe străine sunt prezente, de mai multe săptămâni şi luni, pe teritoriul norvegian, iar altele urmează să sosească în zilele următoare.

Numărul anuţat al militarilor a fluctuat neîncetat.

Estimat iniţial la 40.000 de oameni, acest număr a scăzut în prezent la 30.000.

”Unele naţiuni au ales să-şi desfăşoare trupele altfel”, declară Preben Aursand, fără să ofere alte detalii.

În afară de statele membre NATO, Finlanda şi Suedia - două state în mod oficial nealiniate, dar în care dezbaterea cu privire la o aderare la Alianţa Nord-Atlantică a fost relansată de invazia rusă a Ucrainei - urmeaază să trimită contingente..

Statele Unite şi Regatul Unit urmează să desfăşoate câte un grup aeronaval.

Franţa urmează să fie reprezentată în dublă calitate, cu un detaşament naţional, la bordul portelicopterului amfibie (PHA) Dixmude, iar pe de altă parte prin Forţa Operaţională Interarme cu un nivel foarte înalt de pregătire (VJTF) a NATO, pe care o conduce de la 1 ianuarie pe o perioadă de un an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.