Moscova a susţinut vineri că a zădărnicit campania militară a Ucrainei planificată pentru 2025, la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că, de-acum, conflictul ucrainean are caracteristicile unui război „mondial”, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Am învins practic întreaga lor campanie pentru 2025”, a declarat ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, potrivit unei înregistrări video publicate de armata rusă.

Această declaraţie a fost făcută, potrivit sursei citate, în timpul unei vizite a ministrului la un post de comandă nespecificat al grupării militare Sever, desfăşurată în special în regiunea rusă Kursk, unde Ucraina ocupă sute de kilometri pătraţi din august.

Ministrul rus al apărării a declarat că armata rusă a „distrus cele mai bune unităţi” ale ucrainenilor şi a salutat „avansul” forţelor ruse pe front, care, spune el, „s-a accelerat acum”.

Forţele ruse au făcut progrese rapide în ultimele săptămâni în mai multe secţiuni ale frontului, forţând armata ucraineană, aflată în dificultate, să piardă teren, în special în jurul oraşelor Pokrovsk, Kurahove şi Kupiansk, care sunt vizate sistematic de trupele Moscovei. Această presiune vine într-un moment în care Kievul se teme că Donald Trump, care va reveni la Casa Albă în ianuarie, va reduce sau va opri complet ajutorul militar american, care este vital pentru armata ucraineană.

REUNIUNE NATO-UCRAINA, MARŢI, LA BRUXELLES

NATO şi Ucraina se vor întâlni marţi la Bruxelles pentru a discuta despre atacul cu rachetă balistică hipersonică al Rusiei asupra Ucrainei, au declarat vineri surse diplomatice pentru AFP.

Această reuniune, convocată la cererea Kievului, va avea loc la nivel de ambasadori.

Joi seară, preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat că, drept răspuns la loviturile cu rachete occidentale asupra teritoriului său, Rusia a tras asupra Ucrainei un nou tip de rachetă balistică hipersonică denumită „Oreşnik”, aflată în „configuraţie denuclearizată”. Această rachetă a lovit uzina Iujmaş din Nipro, o uzină din epoca sovietică specializată în fabricarea de muniţie şi rachete.

Odată cu autorizarea atacurilor cu rachete americane pe teritoriul Rusiei, „conflictul provocat de Occident în Ucraina a căpătat elementele unui (conflict) global”, a avertizat liderul rus într-o adresare către naţiune.

CHINA ÎNDEAMNĂ LA „REŢINERE”

China a îndemnat vineri la „reţinere” şi „calm” în rezolvarea războiului din Ucraina, după ce Kremlinul a confirmat lansarea unei rachete balistice hipersonice ruseşti.

„Toate părţile trebuie să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, să depună eforturi pentru dezamorsarea situaţiei prin dialog şi consultare şi să creeze condiţiile pentru o încetare rapidă a focului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite.

Vineri, loviturile ruseşti au ucis cel puţin două persoane în Sumî, în nord-estul Ucrainei. Oraşul de lângă frontiera rusă a fost lovit de „mai multe explozii masive”, a declarat primarul Artem Kobzar pe Telegram, adăugând că o alertă aeriană era încă în vigoare la ora locală 6.00 şi cerând locuitorilor să stea departe de ferestre.

Potrivit administraţiei militare regionale, o zonă rezidenţială a fost lovită de o dronă rusească.

Atacul de vineri de la Sumî s-a soldat cu cel puţin doi morţi şi 12 răniţi.

Sumî este principalul oraş din regiunea cu acelaşi nume, care se învecinează cu mai multe regiuni ruseşti, inclusiv Kursk, unde Ucraina a preluat controlul asupra a zeci de localităţi într-o ofensivă surpriză majoră în august.

KAZAHSTANUL ÎŞI INTENSIFICĂ MĂSURILE DE SECURITATE DIN CAUZA „ESCALADĂRII DIN UCRAINA”

Preşedintele Kazahstanului, ţară din Asia Centrală aliată a Rusiei, a ordonat vineri să fie luate „măsuri urgente” pentru a proteja infrastructura civilă şi militară a ţării sale, având în vedere „escaladarea din Ucraina”.

„Kassym-Jomart Tokaev a dat instrucţiuni prim-ministrului, administraţiei prezidenţiale, şefilor tuturor forţelor de securitate (armată, servicii speciale, poliţie, procuratură) şi liderilor locali să ia măsuri urgente pentru a proteja principalele obiecte civile şi militare în legătură cu escaladarea situaţiei din jurul Ucrainei”, a relatat pe Facebook purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Berik Uali. El a reamintit că Kazahstanul a cerut în mod regulat Moscovei şi Kievului să negocieze pentru a pune capăt războiului „între două popoare slave”.

Decizia preşedintelui Tokaev vine după ce forţele ruse au lansat în Ucraina o rachetă de ultimă generaţie proiectată să transporte un focos nuclear, o escaladare fără precedent în războiul ruso-ucrainean.

Pe de altă parte, Vladimir Putin urmează să viziteze Kazahstanul miercuri. Fostă republică sovietică are o graniţă de aproximativ 7.500 de kilometri cu Rusia şi face parte din blocuri militare şi politice formate în jurul Moscovei.

Astana menţine însă o poziţie de echilibru în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, susţinând integritatea teritorială a Ucrainei şi consolidându-şi legăturile cu Occidentul, fără a condamna deschis invazia rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.