Rusia şi China au prezentat în Consiliul de Securitate al ONU un proeict al unei rezoluţii în vederea ”ajustării sancţiunilor impuse Coreei de Nord”, cu condiţia ca Phenianul să se angajeze în acelaşi timp într-o ”denuclearizare” a peninsulei coreene, relatează AFP.
În această propune - prezentată într-un proiect de rezoluţie obţinut de AFP şi care a surprins mai multe misiuni diplomatice - se subliniază de asemenea necesitatea unei ”abordări cât mai favorabile” a derogărilor cerute de la sancţiuni care au un obiectiv umanitar.
În text - în care se salută ”dialogul între Statele Unite şi Coreea de Nord la toate nivelurile” în vederea unei noi relaţii - se îndeamnă ”la o reluare rapidă a negocierilor în Şase” - China, cele două Corei, Statele Unite, Rusia şi Japonia - lansate în 2003, din care Phenianul s-a retras în 2009.
Viitorul acestui text este incert şi niciun termen în vederea supunerii lui la vot nu a fost avansat, potrivit unor diplomaţi.
La ONU, redactarea textelor cu privire la Coreea de Nord este în mod tradiţional de resortul Statelor Unite, iar demersul ruso-chinez este mai degrabă singular, notează unul dintre aceşti diplomaţi.
Potrivit altei surse, este puţin probabil ca un vot să aibă loc rapid.
Preşedinţia Consiliului de Securitate, care controlează lucrările organismului, este deţinută în decembrie de către Statele Unite, cărora le succedă în ianuarie Vietnamul, cu ocazia intrării sale în această instanţă pe o perioadă de doi ani, ca membru nepermanent.
În textul ruso-chnez se cere de asemenea o derogare de la sancţiuni a tuturor proiectelor de cooperare rutiere şi feroviare între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.
Textul este însoţit de trei pagini de anexe, cu liste de produse care nu ar trebui să mai fie vizate de sancţiunile impuse Phenianului, între care figurează buldozere, tractoare, obiecte de metal - de la foarfece, linguriţe şi furculiţe la maşini de spălat veselă şi lenjerie, aspiratoare, biciclete, cărucioare de copii şi extinctoare.
Potrivit Reuters, proiectul de rezoluţie propune ridicarea unor sancţiuni ”în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale populaţiei civile”.
Această propunere de rezoluţie intervine în contextul în care discuţiile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord, relansate în mod spectaculos în 2018, se află în impas după eşecul în februarie al unui summit între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
Statele Unite cer Coreei de Nord să renunţe imediatla întregul său arsenal atomic, iar aceasta din urmă reclamă o ridicare rapidă a cel puţin unei părţi a sancţiunilor internaţionale care-i strangulează economia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...