Rusia se declară pregătită să ”examineze” o eventuală întoarcere în G8, din care a fost exclusă în 2014, după ce a anexat Crimeea şi unor acuzaţii de implicare în Războiul din estul Ucrainei, şi revenirii sale în grupul ţărilor celor mai industrializate, relatează AFP.
”Dacă la acest summit (G7 din Franţa) se va lua o decizie cu privire la Rusia, atunci bineînţeles că o vom examina şi vom răspunde”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.
”Este pertinent ca la un moment dat Rusia să se poată întoarce în G8”, a apreciat tot miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Divorţul a avut loc la momentul invadării Ucrainei. Condiţia prealabilă indispensabilă (unei reprimiri a Moscovei) este să se găsească o soluţie în legătură cu Ucraina, pe baza acordurilor de la Minsk”, a declarat Macron la Palatul Elysée, în faţa membrilor Asociaţiei presei prezidenţiale.
”A spune (că) «Rusia trebuie să revină mâine la masă fără condiţii» înseamnă slăbirea G7”, a adăugat preşedintele francez, favorabil unui dialog cu Moscova.
”Înseamnă a spune că cele şapte ţări care au decis, în urmă cu cinci ani, să dea Rusia afară nu are vreun efect, deci că Rusia poate reveni fără probleme. Ar fi o eroare strategică pentru noi”, a subliniat el.
La rândul său, preşedintele american Donald Trump a dat asigurări marţi că ”ar putea susţine întru totul” o reintegrarea Rusiei.
El marchează astfel o nouă ruătură cu aliaţii săi din G7, care se întâlnesc în weekend la Biarrtiz, în sud-vestul Franţei.
Angela Merkel şi Boris Johnson au respins ideea reintegrării, în acest stadiu, a Rusiei în G7, avansată de Statele Unite.
Cancelarul german a recunoscut unele ”mişcări uşoare” în aplicarea acordurilor de pace în Ucraina de est, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic, la Berlin.
”Dacă facem progrese cu adevărat acolo, atunci vom avea o nouă situaţie”, a spus ea. Or, în opinia sa, ”nu am avansat sufient încă”.
Boris Johnson, care a efectuat în Germania prima sa vizită în străinătate de când a preluat funcţia de premier, i-a urmat exemplul.
”Eu cred, întru totul, precum cancelarul, că situaţia care permite o revenire a Rusiei în G7 cere încă să fie realizată”, a spus el.
El a citat ”provocările Rusiei nu doar în Ucraina, ci în multe alte locuri” şi a evocat ”utilizarea de armament chimic pe teritoriul britanic”, la Salisbury, unde un fost agent dublu rus, Serghei Skripal, şi fiica sa, iulia, au intrat în comă după ce au intrat în contact cu agentul noviciok, în martie 2018. Rusia a negat mereu orice implicare.
Rusia a fost exclusă din G8, în care se afla alături de Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite, după ce a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în martie 2014.
Moscova dădea asigurări anul trecut că nu intenţiona să revină în G8, după un prim îndemn al lui Donald Trump în acest sens, declarându-se mulţumită să lucreze în cadrul formatului G20.
Serghei Lavrov lăuda, atunci, formatul G20 ca pe ”un mecanism menit să ajungă la un consens”, spre deosebire de ”ultimatumurile” date Rusiei de ţările membre G7.
În afară de Ucraina, relaţiile Rsuiei cu Occidentul sunt afectate de dezacorduri persistente cu privire la Siria şi Iran, acuzaţii de amestec în procese electorale şi otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...