Donald Trump susţine o refacere a G8 prin reintegrarea Rusiei, dată afară din Grupul Celor Opt mai industrializate ţări în 2014, marcând astfel o nouă ruptură cu aliaţii săi din cadrul G7, relatează AFP.
”Are mai mult sens să avem Rusia. Multe subiecte despre care discutăm au legătură cu Rusia. Eu aş vedea-o revenind în G8”, a declarat el presei la Casa Albă, adăugând că ”ar putea întru totul să susţină” o întoarcere în G8 a Moscovei, dacă se prezintă o propunere în acest sens.
'It should be the G8 because a lot of the things we talk about have to do with Russia': Trump renews calls to add Russia to the G7 pic.twitter.com/QvUzvY01Oy
— Reuters Top News (@Reuters) August 20, 2019
”Cum ştiţi, mult timp era G8 (...), iar preşedintele Obama nu a vrut Rusia, pentru că s-au arătat mai răi ca el”, a adăugat locatarul Casei Albe.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Membrii G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - se întâlnesc în weekend la Biarritz, în sud-vestul Franţei, la un summit care se anunţă tensionat din cauza dezacordurilor dintre Donald Trump şi aliaţii săi în numeroase dosare - între altele Iran, Siria, Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor cliamtice.
După ce a anexat Crimeea în 2014, Rusia a fost exclusă din G8, care a redevenit G7.
La rândul său, Emmanuel Macron aprecia în iunie că ”fără progrese clare şi tangibile în procesul de la Minsk” în vederea încetării războiului în estul Ucrainei, ”nu poate avea loc o refacere a G8”.
Donald Trump este criticat adesea în Statele Unite - inclusiv în tabăra sa - din cauza indulgenţei faţă de Rusia şi Vladimir Putin.
Echipa de campanie a miliardarului american a fost suspectată de complicitate cu Rusia în alegerile prezidenţiale din 2016.
MACRON ÎL PRIMEŞTE JOI PE MODI ÎNAINTE SĂ ASOCIEZE INDIA LA G7
Pe de altă parte, Emmanuel Macron îl primeşte joi pe premierul indian Narendra Modi, înaintea G7, şi l-a invitat la două sesiuni-cheie ale summitului de la Biarritz, un mod de a integra India acestui summit, pe care-l consideră prea îngust, potrivit unei surse diplomatice franceze.
”Problema este lărgirea G7, al cărui format nu aduce întotdeauna un succes deplin, la India,, o democraţie care joacă un rol-cheie în subiecte globale”, a subliniat parisul, referindu-se la reticenţe americane.
În acelaşi sens, Macron l-a invitat pe Vladimir Putin în Franţa, înainte de summitul G7, şi urmează să efectueze o nouă vizită în China, unde se întâlneşte cu preşedintele Xi Jinping în octombrie.
”India va participa la sesiuni cu privire la climă şi digital. Este un lucru nou ca o mare democraţie să fie invitată să participe la sesiuni G7. Este vorba despre a avea rezultate în probleme globale în care nu avansăm în formatul G7, din cauza blocajelor americane”, relevă Parisul.
Franţa speră ca India, unul dintre principalii poluatori cu gaze cu efect de seră să meargă mai departe în obiectivele sale din Acordul de la Paris şi să se angajeze cu privire la gazele HFC sau la speciile ameninţate cu dispariţia, dintre care multe se află pe teritoriul său.
Parisul caută, de asemenea, susţinerea indiană în dosarul digital, şi anume în apărarea democraţiilor de atacuri cibernetice.
Narendra Modi, care i-a oferit lui Macron o primire spectaculoasă în fieful său, Varanasi, este invitat joi la o întâlnire şi la cină, nu la Palatul Élysée, ci la Castelul Chantilly, în Oise, la nord de Paris, o ocazie de a pune în valoare această bijuterie de patrimoniu.
În legătură cu criza din Caşmirul indian, căruia India i-a revocat la 5 august autonomia constituţională, Franţa aşteaptă explicaţii de la liderul indian.
”Avem un parteneriat strategic cu India, ceea ce înseamnă încredere. Nu vom ataca India, ci vom aştepta ca premierul să ne explice cum vede situaţia şi ceea ce urmează. Ne vom reitera poziţia, care este de soluţionare a situaţiei prin dialog. Şi îndemnăm părţile să se abţină de la orice gest ar putea conduce la o escaladare pe teren”, anunţă Parisul.
Cum Franţa vrea să discute cu toţi, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian l-a sunat pe omologul său pakistanez, a adăugat această sursă.
13.200 de POLIŢIŞTI ŞI JANDARMI MOBILIZAŢI LA BIARRITZ
Pe de altă parte, 13.200 de poliţişti şi jandarmi, susţinţi de forţe militare, au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea summitului G7, la Biarritz, a anunţat marţi ministrul francez de Interne Christophe Castaner.
”Nu vom tolera nicio degenerare. Dacă va avea loc, îi vom răspunde”, a subliniat ministrul în faţa presei, într-o vizită în această staţiune balneară, în Pyrénées-Atlantiques, unde summitul se desfăşoară în perioada 24-26 august.
G7 face obiectul potenţial al unui număr de ”trei ameninţări majore”, începţnd cu cea reprezentată de ”indivizi violenţi, pe care nu-i confund cu manifestanţi paşnici”.
În contextul organizării unui ”contrasummit” la Irun şi Hendaye, el a anunţat că acesta ”se poate ţine liber (...). Nu se pune problema împiedicării exprimării libere şi non-violente a opiniilor”.
Castaner a evocat ”ameninţarea teroristă”, pentru care ”un summit internaţional poate constitui o ţintă”, însă a subliniat că nu există, la ora actuală, ”vrea alertă anume”.
El a evocat, de asemenea, ”ameninţarea cibernetică”, referindu-se la posibile atacuri pe reţele de Internet.
Christophe Castaner a insistat asupra ”cooperării excepţionale”, mai ales în domeniul informaţiilor, cu Spania, care urmează să mobilizeze efective de partea sa a frontierei, fără să ofere detalii în acest sens.
Ministrul a evocat totodată prezenţa a 400 de pompieri şi 13 echipaje mobile de urgenţă şireanimare.
Cinci persoane, inclusiv ”black blocs” potrivit unei surse apropiate anchetei, au fost arestate luni, pentru că au îndemnat pe reţele de socializare la ”arderea unui loc de cazare” a jandarmilor. Patru dintre ele au fost eliberate marţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.