Rusia anunţă sâmbătă că îşi suspendă participarea la Acordurile de la Istanbul, care asigură o continuare a exporturilor de cereale ucrainene, vitale în aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, în urma unui atac cu drone care a vizat sâmbătă nave ruseşti în Crimeea, pe care Moscova le impută Ucrainei şi Regatului Unit relatează AFP.
Acest acord, încheiat în iulie sub egida ONU şi Turciei, a permis exportarea a peste nouă milioane de tone de cereale, blocate în porturi ucrainene după invazia rusă, în februarie.
Acest blocaj a provocat o ”explozie” a preţurilor alimentare, care alimentează temeri cu privire la apariţia unor foamete.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a multiplicat criticile faţă de acest acord, în ultimele săptămâni, şi a subliniat că exporturile Rusiei, alt producător major de cereale, suferă din cauza sancţiunilor.
Moscova şi-a justificat această suspendare printr-un atac masiv cu drone care a vizat, sâmbătă dimineaţa, nave militare şi civile aparţinând Flotei ruse la Marea Neagră, în Golful Sevastopol, în Crimeea anexată.
”Având în vedere actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva unor nave ale Flotei ruse la Marea Neagră şi a unor nave civile implicate în securitatea culoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la punerea în aplicare a acordului privind exporturile de produse agricole prin porturi ucrainene”, anunţă într-o postare pe Telegram Ministerul rus al Apărării.
Ministrul rus al Agiculturii Dmitri Patruşev a criticat din nou Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, la televiziune, cu puţin înainte de anunţarea suspendării acestuia.
El a acuzat statele membre ale Uniunii Europene (UE) de faptul că îşi însuşesc exporturile ucrainene care ar trebui să ajungă în ţări sărace.
Aceste acuzaţii au fost dezminţite de către Centrul de Coordonare Comună, instalat în Turcia, care supervizează operaţiunile.
”Acordul cu privire la cereale, din nefericie, nu numai că nu a permis rezolvarea problemelor ţărilor aflate la nevoie, ci le-a agravat într-un anumit sens”, a declarat Dmitri Patruşev.
El a promis ca Rusia să livreze în mod gratuit până la 500.000 de tone de cerele ruse ţărilor sărace.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.