Rusia, care devastează sau distruge numeroase situri istorice, încearcă să „şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”, a declarat marţi Consiliul Europei, denunţând „intenţiile genocidare” ale Moscovei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o declaraţie referitoare la distrugerea patrimoniului cultural din Ucraina, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei „şi-a reiterat condamnarea războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei şi şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional”.

Organizaţia paneuropeană a deplâns „atacurile continue ale Federaţiei Ruse asupra siturilor de patrimoniu cultural din Ucraina, cu încălcarea dreptului internaţional umanitar”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Având în vedere că mai mult de o mie de situri culturale au fost deteriorate sau distruse de la începutul războiului, Congresul a subliniat că ţintirea şi jefuirea siturilor culturale par să reflecte o politică sistematică care vizează ştergerea identităţii istorice şi culturale a Ucrainei, asemănătoare unei intenţii genocidale”, se adaugă în declaraţia adoptată marţi.

Rusia a fost membră a Consiliului Europei, dar a fost expulzată în martie 2022, la câteva săptămâni după agresiunea sa împotriva Ucrainei.

„Federaţia Rusă trebuie să plătească despăgubiri pentru daunele cauzate patrimoniului istoric, cultural şi religios”, adaugă Consiliul Europei, care a înfiinţat la începutul lunii aprilie un Registru al daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

În declaraţia sa, Congresul Autorităţilor Locale „invită autorităţile locale şi regionale din întreaga Europă să îşi intensifice eforturile pentru a ajuta Ucraina prin stabilirea unor parteneriate reale în ceea ce priveşte patrimoniul cultural”.

Înfiinţat în 1949, Consiliul Europei este o organizaţie internaţională cu sediul la Strasbourg, care reuneşte cele 46 de ţări semnatare ale Convenţiei europene a drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.