Rusia a cerut miercuri Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să adopte o poziţie „mai obiectivă şi mai clară” privind securitatea nucleară, la o zi după ce şeful agenţiei ONU a vizitat centrala nucleară de la Kursk, aflată în apropiere de zona luptelor cu Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a avertizat în timpul vizitei sale asupra riscului unui accident nuclear grav la Kursk, dar nu a acuzat Kievul că ar fi responsabil pentru pagubele provocate de un atac cu dronă asupra perimetrului centralei, atribuit de Moscova Ucrainei.

Centrala este situată la aproximativ patruzeci de kilometri de teritoriul ocupat de forţele ucrainene de la incursiunea lor în regiunea Kursk, la începutul lunii.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut AIEA să se exprime „mai clar”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA. „Ne aşteptăm la o exprimare mai obiectivă şi mai clară a poziţiei agenţiei”, a declarat ea într-un interviu radio. „Nu în favoarea ţării noastre, nu în favoarea confirmării poziţiei Moscovei, ci în favoarea faptelor cu un obiectiv specific: asigurarea securităţii şi prevenirea dezvoltării unui scenariu catastrofal, spre care regimul de la Kiev împinge pe toată lumea”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, citată de RIA.

Ucraina nu a răspuns acuzaţiilor Moscovei că ar fi atacat centrala nucleară de la Kursk, ale cărei sirene de raid aerian au fost declanşate de Rusia în timpul vizitei lui Rafael Grossi.

Şeful AIEA a subliniat vulnerabilitatea acestei structuri din epoca sovietică, care nu dispune de o cupolă de izolare precum centralele mai moderne.

Întrebat în cursul unei conferinţe de presă despre pagubele provocate de atacul cu dronă atribuit de Moscova Ucrainei, Rafael Grossi a refuzat să „arate cu degetul” pe cineva fără dovezi, subliniind în acelaşi timp că incidentul nu poate fi disociat de „activitatea militară” din regiune.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, AIEA a cerut în mod regulat ambelor părţi să evite luptele în apropierea centralelor nucleare, în special a celei de la Zaporojie, ocupată de armata rusă şi situată pe linia frontului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.