Armata rusă cere Ucrainei ”angajamente” prin care să nu folosească culoarul destinat exportului cerealelor în scopuri militare, în urma unui atac asupra Flotei ruse la Marea Neagră, sâmbătă, în Crimeea anexată, şi după suspendarea participării Moscovei la Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene în urma acestui atac cu drone aeriene şi submarine, relatează AFP.
”Nu poate fi vorba despre garantarea securităţii a ceva în această zonă, atât timp cât Ucraina nu îşi va asuma angajamente suplimentare să nu folosească această rută în scopuri militare”, a anunţat luni, într-o postare pe Telegram, Ministerul rus al Apărării.
Ministerul rus al Apărării a îndemnat ONU - garantul Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, semnat în iulie - să ajute la ”obţinerea unor garanţii din partea Ucrainei că nu va folosi culoarul umanitar şi porturile ucrainene desemnate să exporte produse agricole în acte ostile faţă de Rusia”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat acest apel în cadrul unei conferinţe de presă, luni, la Soci, la Marea Neagră.
”Ucraina trebuie să garanteze că nu va exista nicio ameninţare la adresa securităţii navelor civile”, a declatrat liderul de la Kremlin, care a acuzat Ucraina de faptul că este o ”ameninţare”, în urma atacării sâmbătă a Flotei ruse la Marea Neagră.
”O EXTORCARE COLECTIVĂ”
”Acest atac a fost lansat de Ucraina împotriva navelor Flotei ruse la Marea neagră (...). Ei au creat un pericol la adresa navelor noastre şi navelor civile”, a acuzat Putin.
”Aceasta este o ameninţare la adresa navelor noastre şi a navelor civile”, a denunţat el.
Putin a subliniat că Rusia nu s-a retras din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, ci l-a ”suspendat”.
Statele Unite au catalogat acest demers drept o ”extorcare colectivă”.
”Asta seamănă fie a pedeapsă colectivă, fie a extorcare colectivă”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.
Moscova a suspendat acordul internaţional care permite exportul cerealelor ucrainene, esenţiale în aprovizionarea alimentară mondială, în urma unui atac, sâmbătă, cu drone aeriene şi submarine asupra Flotei ruse staţionate în Crimeea anexată în 2014.
Potrivit armatei ruse, acest atac, pe care Moscova l-a atribuit Ucrainei - cu ajutorul unor specialişti britanici -, a fost comis în parte de pe culoarul maritim folosit în transportul cerealelor.
”În aşteptarea clarificării situaţiei cauzate de actul terorist comis de Ucraina la 29 octombrie (...), culoarul de securitate este suspendat”, a anunţat luni armata rusă, ale cărei nave escortau cargouri.
”Deplasarea navelor de-a lungul culoarului de securitate este inacceptabilă, pentru că liderii ucraineni şi comandamentul armatei ucrainene îl folosesc pentru a desfăşura operaţiuni de luptă împotriva Rusiei”, a subliniat armata rusă.
Ucraina a denunţat un ”pretext” folosit de către Moscova pentru a suspenda Acordul de la Istanbul, iar Regatul Unit a dezminţit implicarea sa în atacul cu drone din Crimeea.
Mai multe nave încărcate cu cereale ucrainene au continuat luni să navigheze pe culoar.
Kremlinul a ameninţat că ar fi ”periculos” şi ”dificil” să se continue punerea în aplicare a Acordului de la Istanbul fără Moscova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...