Rusia s-a angajat într-un "model deliberat" de tactici de înfometare în timpul asediului de 85 de zile al oraşului ucrainean Mariupol, la începutul anului 2022, ceea ce a reprezentat o crimă de război, potrivit unei noi analize înaintate Curţii Penale Internaţionale.
Concluzia se află în centrul unui dosar aflat în curs de depunere la CPI de la Haga de avocaţii Global Rights Compliance, care lucrează în colaborare cu guvernul ucrainean. Acesta susţine că Rusia şi liderii săi au intenţionat să ucidă şi să afecteze un număr mare de civili, scrie The Guardian.
S-a estimat că 22.000 de persoane au fost ucise în timpul încercuirii şi capturării oraşului Mariupol la începutul războiului din Ucraina. Civilii au rămas fără apă, gaz sau electricitate în câteva zile de la asediu, în timp ce temperaturile au scăzut sub minus 10 grade Celsius.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Catriona Murdoch, partener la Global Rights Compliance, a declarat că scopul cercetării a fost "de a vedea dacă există o naraţiune mai amplă" care să însemne o negare deliberată a hranei şi a altor facilităţi necesare vieţii de către armata rusă şi conducerea acesteia, o strategie de înfometare care ar putea fi considerată o crimă de război.
"Ceea ce am putut vedea este că asaltul rusesc s-a desfăşurat în patru faze, începând cu atacuri asupra infrastructurii civile, întrerupând alimentarea cu electricitate, încălzire şi apă. Apoi, evacuările umanitare au fost refuzate şi chiar atacate, în timp ce ajutoarele au fost împiedicate să treacă", a declarat Murdoch.
"În cea de-a treia fază, a fost vizată infrastructura critică rămasă, civilii au fost terorizaţi cu ajutorul ajutoarelor şi au fost bombardate punctele de apă. În cele din urmă, în faza a patra, Rusia s-a angajat în atacuri strategice pentru a distruge sau captura orice elemente de infrastructură rămase", a mai spus ea.
Ea a spus că ţintirea treptată a Mariupol a demonstrat că Rusia a plănuit să captureze oraşul de pe linia frontului fără milă pentru populaţia civilă, care a fost estimată la 450.000 de persoane înainte de începerea invaziei complete în 24 februarie 2022.
Dosarul concluzionează că aproximativ 90% dintre unităţile de asistenţă medicală şi locuinţele din oraş au fost distruse sau avariate în timpul asediului, iar punctele de distribuţie a alimentelor au fost bombardate, precum şi rutele de evacuare umanitară.
Având în vedere importanţa Mariupol şi centralizarea procesului de luare a deciziilor în Rusia, vinovăţia pentru moartea a mii de civili a ajuns la vârf, se spune în raport. "Vladimir Putin este vinovat", a spus Murdoch, "şi eşaloanele conducerii militare ruse", deşi nu a dat numele comandanţilor.
Curtea Penală Internaţională acceptă cererile unor terţe părţi, deşi nu acţionează neapărat în baza acestora. Înfometarea şi refuzul de a oferi facilităţi necesare vieţii civile sunt considerate crime de război, dar acesta rămâne un domeniu relativ nou al dreptului internaţional, iar până în prezent niciun presupus autor nu a fost urmărit penal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.