Moscova anunţă miercuri că Berlinul a ordonat ”închiderea biroului german” al postului rus de televiziune Pervăi Kanal şi ameninţă cu măsuri de retorsiune în cursul zilei, deschizând calea expulzării din Rusia a unei publicaţii germane echivalente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Corespondentul Pervîi Kanal la Berlin, Ivan Blagoi, a anunţat ăe post, într-o intervenţie de cinci minute, această decizie a Berlinului.

El anunţă că un document al autorităţilor germane prezintă postul rus ca pe o ameninţare la adresa securităţii Germaniei şi ca pe un organ periculos de propagandă, în contextul în care în Germania trăiesc milioane de rusofili.

”În prima jumătate a lui decembrie, Ivan Blagoi şi (cameramanul) Dmitri Volkov vor trebui să părăsească teritorul Republicii Federale Germania”, a declarat el.

”Este evident că vom continua să luptăm pentru drepturile noastre jurnalistice şi vom folosi toate mijloacele necesare. Însă dacă nu are loc o schimbare (...), va trebui să facem la fel”, a reacţionat adjunctul ministrului de Externe Aleksandr Gruşko la agenţia rusă de presă RIA Novosti.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, declara mai devreme la agenţia oficială rusă de presă Tass că ”măsuri de retorsiune vor fi anunţate azi (miercuri)”.

Aproximatriv 20 de publicaţii germane sunt acreditate în Rusia, potrivit site-ului ministerului rus.

Moscova afirmă mereu că acţionează proporţional împotriva sancţiunilor impuse presei ruse.

Ea ar putea astfel să ordone închiderea unei publicaţii germane prezente în Rusia şi să vizeze un post public german de televiziune ca ARD sau ZDF.

În februarie 2022, imediat după invazia Ucrainei, Rusia a închis radioteleviziunea internaţională germană Deutsche Welle (DW), ca ripostă faţă de interzicerea difuzării postului rus RT, considerat larg în Europa drept un organ de dezinformare şi de propagandă al Kremlinului.

După invazie, Moscova şi-a crescut presiunile asupra jurnaliştilor din Occident care se află în Rusia, limitând nunmărul vizelor acordate şi impunând o reînnoire a acestora la trei luni.

Mai mulţi jurnalişti din Occident au părăsit Rusia, iar americanul Evan Gershkovich a fost încarcerat timp de un an de zile şi a fost eliberat în urma unui schimb de deţinuţi.

Numeroşi jurnalişti independenţi ruşi au fost nevoiţi să fugă din Rusia, iar alţii au fost încarceraţi sau clasaţi drepr ”agenţi străini”.

Pervîi Kanal, care însemană ”primul canal” în rusă, este una dintre pblicaţiile cele mai virulente în apărarea conflictului declanşat de Kremlin în Ucraina.

Numeroase personalităţi poartă apăsat pe post un discurs antioccidental şi cer atacuri nucleare în Occident.

Postul este condus de către Konstantin Ernst, vizat de sancţiuni europene. El este o figură centrală a peisajului mediatic rus şi ajută la contruirea imaginii lui Vladimir Putin prin punerea în scenă a unor ceremonii grandioase care ilustrează omipotenţa preşedintelui rus, de exemplu ceremoniile de învestire sau defilările militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.