Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, le-a transmis autorităţilor moldovene că este pregătit să vină în ţara vecină cu motocicleta sau elicopterul, după ce premierul Pavel Filip şi preşedintele legislativului Andrian Candu au declarat că nu-i vor permite controversatului politician rus să survoleze cu un avion militar spaţiul aerian al Republicii Moldova, transmite Agora.md
”Premierul Republicii Moldova consideră că Rogozin nu ar trebui să vină cu un avion militar. Bine. Atunci alegerea este a autorităţilor moldoveneşti: elicopterul sau motocicleta?”, a scris Rogozin.
De asemenea, acesta a postat o imagine pe motocicletă şi în cabina unui elicopter pe pagina sa de Facebook.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dimitri Rogozin ar urma să ajungă luni la Chişinău, unde va discuta inclusiv despre declaraţia parlamentarilor moldoveni, care au cerut vineri retragerea trupelor ruse din Transnistria, denunţând prezenţa militară rusă drept o ameninţare la adresa suvernanităţii Republicii Moldova şi a securităţii Europei.
Anterior, vicepremierul rus le-a amintit moldovenilor de războiul ruso-georgian din 2008, care a început după o încercare a Georgiei de a înlătura trupele ruse din regiunea separatistă Osetia de Sud, relatează Deschide.md
”Apropo, atunci când georgienii i-au atacat pe civilii şi pacificatorii ruşi din Osetia de Sud, parlamentarii au cerut retragerea trupelor Federaţiei Ruse. Toţi ţin minte cum s-a terminat această situaţie”, a menţionat vicepremierul rus într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, acesta a ataşat postării şi o ştire din urmă cu zece ani a agenţiei Ria Novosti, care titrează: ”Georgia dezbate problema modificării statutului de pacificare în Abhazia”.
Parlamentarii moldoveni au adoptat cu 61 de voturi ”pentru” o declaraţie privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Adoptarea declaraţiei are o dublă însemnătate, pentru că moldovenii marchează 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană, care a pus capăt războiului ”cald” din Transnistria.
Prin această declaraţie, parlamentarii au atras atenţia că ”staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale Republicii Moldova”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.