”Omenirea nu poate supravieţui unei continuări a Oppenheimer”, filmul distins cu şapte Oscaruri care ”a dat viaţă realităţii dure a apocalipsei nucleare”, avertizează secertarul general al ONU, care trage un nou semnal de alarmă cu privire la ”războiul nuclear”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ne reunim azi într-un moment în care tensiunile geopolitice şi neîncrederea au ridicat riscul războiului nuclear la cel mai înalt nivel de mai multe zeci de ani”, a subliniat Antonio Guterres într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema neproliferării, organizată de Japonia.

”Ceasul apocalipsei se învârte, iar tic-tacul său încăpăţânat răsună în toate urechile”, a adăugat el.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La Hollywood, filmul lui Christopher Nolan, ”Oppenheimer”, ”a dat viaţă realităţii dure a apocalipsei nucleare unor milioane de oameni în întreaga lume”, a declarat secretarul general al ONU.

Însă ”omenirea nu poate supravieţui unei continuări a Oppenheimer. Toate aceste voci, toate aceste avertismente, toţi aceşti supravieţuitori imploră lumea să se îndepărteze de prăpastia către care zoreşte”.

”Oppenheimer” reface momentele-cheie ale vieţii lui Robert Oppenheimer, fizicianul care a făcut planeta să intre în era nucleară, precipitând sfârşitul celui de-al Dilea Război Mondial, când Statele Unite au lansat bombe atomice la Hiroshima şi Nagasaki.

Antonio Guterres şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o nouă cursă a înarmării nucleare.

”Instrumentele războiului fac obiectul unor investiţii mult mai importante decât instrumentele păcii. Ţările înghit resurse considerabile în noi thenologii nucleare mortale şi extind ameninţarea la noi domenii”, a deplâns el.

”Iar unele declaraţii au evocat perspectiva unei dezlănţuiri a infernului nuclear, ameninţări pe care noi trebuie să le denunţăm sus şi tare”, a subliniat el, fără să numească vreo ţară.

”Azi, aceste arme câştigă în putere, în rază şi în furtivitate. Este de ajuns o decizie proastă, o greşeală de apreciere, o acţiune pripită pentru ca să aibă loc a lansare accidentală”, a avertizat el.

În contextul în care Consiliul de Securitate al ONU nu a fost niciodată mai împărţit, Antonio Guterres a îndemnat la ”recunoaşterea faptului că numai acţionând mână în mână vom putea eradica riscul unui holocaust nuclear”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.