Uniunea Europeană este pregătită să-şi revizuiască poziţia cu privire la pescuit în negocierile prevăzute săptămâna viitoare cu Marea Britanie privind viitoarea relaţie - o primă concesie majoră a UE în negocierile de după Brexit, dezvăluie Reuters, care citează mai multe surse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultima rundă de negocieri, Regatul Unit şi UE au rămas ferm pe poziţii, din cauza unor divergenţe vechi cu privire la pescuit, iar fiecare tabără a agitat spectrul unui eşec al unui acord.

Potrivit reglementărilor europene - pe care Londra continuă să le aplice de când a ieşit din UE, la 31 ianuarie, şi până la sfârşitul perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului - pescuitul de desfăşoară în principal în apele britanice, iar cea mai mare parte a peştelui prins ajunge la pescari marinari europeni.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În viitoarea sa relaţie cu UE, Londra vrea să dispună de controlul apelor sale teritoriale şi a resurselor din aceste ape, însă Bruxellesul se opune acestui lucru în prezent.

”Există semne ale unei posibile apropieri a poziţiilor”, a declarat pentru Reuters un oficial european, înaintea viitoarei runde de negocieri, prevăzută săptămâna viitoare.

Potrivit altui diplomat european, UE vrea să se ajungă la un compromis cu privire la pescuit.

”Poziţia noastră iniţială privind păstrarea condiţiilor actuale este imposibil de susţinut”, a declarat el. ”Este în mod clar imposibil de atins şi luăm în calcul, astfel, o apropiere a poziţiilor”.

Această declaraţie este temperată însă de către secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene.

”Mandatul pe care noi i l-am dat lui Michel barnier este asigurarea stabilităţii relative a accesului la ape, asigurarea previzibilităţii, asigurarea unei gestionări coordonate a resurselor. Nu văd de ce am schimba mandatul asupra acestor puncte”, a declarat Amélie de Montchalin.

”Dacă britanicii îşi afişează voinţa de a negocia, vom vedea, dar, pentru moment, nu există o propunere britanică în vederea unor progrese. Aşadar, nu văd de ce ne-am schimba poziţia”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.