Guvernul Republicii Moldova s-a întrunit luni în şedinţă la sediul Parlamentului, pentru că sediul Executivului a fost înconjurat de forţe de ordine. De asemenea a avut loc şi o şedinţă a Parlamentului, iar deputaţii au constituit comisia de anchetă pentru a afla circumstanţele devalizării sistemului bancar. Maia Sandu a informat că va trimite o scrisoare Comisiei de la Veneţia privind activitatea Curţii Constituţionale în timp ce preşedintele Igor Dodon a denunţat ameninţări la adresa familiei sale, relatează Unimedia şi Radio Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
La şedinţa Parlamentului, doar deputaţii PSRM şi ACUM au fost prezenţi. Următoarea şedinţă a Parlamentului va avea loc marţi de la ora 11:00.
 
Referitor la faptul că premierul Pavel Filip a convocat de asemenea o şedinţă de guvern, Maia Sandu a declarat că aceste acţiuni sunt ilegale, informează Radio Chişinău.
 
„Guvernul votat de un parlament legitim s-a convocat în şedinţă la Parlament. Restul acţiunilor sunt ilegale. Cei care au fost demişi trebuie să plece din funcţie fără a crea situaţii de conflict. În caz contrar, vor răspunde în faţa legii”, a declarat ea după şedinţa guvernului.
 
În plus, Sandu a precizat că va trimite luni o scrisoare Comisiei de la Veneţia referitor la deciziile Curţii Constituţionale, a deciziilor luate în Parlament şi la acţiunile structurilor de forţă care au blocat accesul membrilor guvernului Maia Sandu în instituţiile de stat.
 
„Sperăm ca foarte curând să mergem la guvern şi celor care obstrucţionează activitatea naostră le spun că ar fi bine să înceteze. Există presiune externă şi dacă nu este de ajuns, vor chema oamenii la proteste. Sperăm că cei care au uzurpat puterea vor pleca cât mai curând”, a afirmat ea.
 
Rusia a salutat formarea coaliţiei de guvernământ PSRM-ACUM, într-un comunicat al Ministerului de Externe.
 
În comunicat Moscova anunţă că autorităţile ruse sunt pregătite să colaboreze cu autorităţile alese democratic de la Chişinău pentru a restabili relaţiile reciproc avantajoase ruso-moldoveneşti conform Tratatului de Prietenie şi Colaborare din 2001.
 
„Ne bazăm pe cea mai rapidă întoarcere la normal a situaţiei de la Chişinău în interesul tuturor cetăţenilor moldoveni. Singura modalitate de a rezolva criza politică este dialogul tuturor forţelor politice responsabile, conform principiilor democratice general acceptate”, se arată în comunicat.
 
Preşedintele Igor Dodon, suspendat din funcţie de Curtea Constituţională, a declarat luni că există trei scenarii prin care ar putea fi înlăturat de la putere.
 
Primul ar fi printr-o „transmitere paşnică a puterii de la cei care mai încearcă să se ţină de ea către noul guvern în frunte cu Maia Sandu”, a afirmat Dodon, considerând că acesta este cel mai probabil scenariu.
 
Al doilea ar fi ca Partidul Democrat condus de oligarhul Vlad Plahotniuc să continue să ceară alegeri anticipate în timp ce al treilea ar fi „destabilizarea totală din partea Partidului Democrat, cu vărsare de sânge”, a precizat Dodon.
 
Dodon ia în calcul şi tactici mai dure din partea Partidului Democrat: „Încercări de arest sau şantaj asupra familiei, deja am primit mesaj că îmi vor aresta familia, îmi vor aresta copii”.
 
„Nu atingeţi familia, niciodată n-o să le iert lacrimile soţiei de aseară”, a declarat Dodon, care a adăugat: „Iau în calcul şi lichidarea fizică”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.