Creşterea economiei britanică, deja afectată de covid-19, va pierde şase puncte procentuale în cazul unui ”no deal” şi va înregistra +4,4% în 2012, faţă de +10,1% dacă nu ar fi avut loc Brexitul, însă scenarii oprimiste estimează că Londra şi Bruxellesul vor ajunge la un acord, în contextul în care sfârşitul perioadei de tranziţie, la 31 decembrie, se apropie cu paşi mari.
În cazul unui ”no deal”, Produsul Intern brut (PIB) ar urma să crească cu 4,4% în 2021, estima într-un studiu publicat miercuri cabinetul de audit şi consultanţă. Dacă ar rămâne în piaţa unică, ar creşte cu 10,1%.
Scenariul cel mai probabil, subliniază cabinetul de consultanţă, este al unui acord minimal, care nu ar include serviciile, şi care împreună cu un vaccin care ar urmă să fie desfăşurat la începutul lui 2021 ar conduce la o creştere ce ar putea atinge 7,2% în 2021.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cu câteva săptămâni înaintea finalului perioadei de tranziţie, la sfârşitul lui decembrie, negociatorii europeni şi britanici încearcă să ajungă la un acord comercial post-Brexit.
Economista şefă a KPMG UK Yael Selfin consideră că ”Brexitul va trimite Regatul Unit la marginea economiilor avansate anul viitor”. Ea încurajează Guvernul lui Boris Johnson să crească investiţiile în infrastructură şi formare, în vederea unei ”atenuări a impactului pe termen lung pe care (Brexitul) l-ar putea avea asupra productivităţii şi creşterii (economice)”.
Ea estimează că sectorul manufacturier ca fi cel mai dur afectat de Brexit, mai ales cel textil, chimic şi al componentele electrice, a căror producţie ar putea scădea până la sfârşitul lui 2021 cu şase până la 12% faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2019, înainte de pandemie.
Ele ar urma să fie afectate de un blocaj în lanţul de producţie, de fricţiuni în circulaţia bunurilor la frontieră şi de investiţii în scădere, dar şi de consecinţele pandemiei actuale.
NIVELUL DE DINAINTE DE COVID, REATINS LA SFÂRŞITUL LUI 2022
Pierderea accesului pe piaţa europeană a sectorului financiar britanic ar putea conduce la o scădere a producţiei cu 10% faţă de anul anterior, estimează KPMG, care preconizează o revenire a economiei britanice la nivelul de dinaintea covid-19 către sfârşitul lui 2022.
La rândul său, Banca Angliei (BoE) estimează că Brexitul va antrena o scădere a exporturilor şi o perturbare a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce va reduce cu un total de 1% PIB-ul în primestru al lui 2021.
Banca avertizează că întreprinderile au nevoie de şase luni pentru a se adapta - în cazul unui acord.
Precedentul Guvern conservator evalua, în noiembrie 2018, că un acord de liber-schimb cu controale vamale ar conduce la o scădere a PIB-ului cu 4,9% în decurs de 15 ani, iar un ”no deal” la o scădere de 7,6%.
Activitatea economică a ţării este deja îngenunchiată de pandemie şi reintrarea în izolare.
Regatul Unit este cea mai îndoliată ţară europeană de covid-19, cu peste 52.000 de morţi.
O izolare prelungită a condus la o scădere a activităţii cu 19,8% - un ”record” istoric - în trimestrul doi, după o depreciere a PIB-ului cu 2,5% în primul trimestru.
În trimestrul trei, creşterea economică a repornit într-un ritm ”record” de 15,5%, însă a început să scadă din septembrie, iar la sfârşitul anului se anunţă rea, din cauza izolării impuse în anumite regiuni ale ţării, în lupta împoriva valului doi al epidemiei.
La nivelul întregului an, KPMG se aşteaptă ca PIB-ul să se deprecieze cu 11,2%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...