Regina Elizabeth a II-a a murit ”de bătrâneţe”, la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, arată certificatul de deces făcut public joi, relatează AFP.
Elizabeth a II-a a decedat, după 70 de ani de domnie, la ora locală 15.10 (17.10, ora României), se arată în acest document, publicat de către Arhivele Naţionale scoţiene.
Fosta suverană s-a stins din viaţă la Castelul Balmoral, reşedinţa sa privată.
Moartea sa a fost anunţată de Palatul Buckingham la ora locală 18.30 (20.30, ora României), dar premierul Liz Truss a fost informat la ora locală 16.30 (18.30, ora României).
Certificatul a fost semnat de către prinţesa Anne, fiica lui Elizabeth a II-a, care a s-a aflat alături de regină în ultimele ore de viaţă.
Fiul său mai mare, care a devenit Charles al III-lea, a sosit la miezul zilei la Balmoral, iar ceilalţi fii ai săi, Andrew şi Edward, dar şi fiul lui Charles, William, au sosit seara. Harry, fratele lui William, a sosit mult mai târziu după aceea.
În caseta ”profesia”, în certificat scrie ”Majstatea Sa Regina”.
Castelul Windsor, situat la periferia de vest a Londrei, apare ca adresa sa ”uzuală”, unde îşi petrecea cea mai mare parte a timpului, de la începutul pandemiei covid-19, în contextul în care Palatul Buckingham, din capitala britanică, este de obicei reşedinţa monarhilor britanici.
Ultima apariţie publică a lui Elizabeth a Ii-a a avut loc la 6 septembrie, când a însărcinat-o pe Liz Truss, noul premier, să formeze un Guvern.
Suverana a apărut, atunci zâmbind, dar fragilă, sprijindu-se într-un baston.
Palatul Buckingham a păstrat, în ultimii ani, o mare discreţie cu privire la starea sănătăţii suveranei.
Palatul a confirmat, abia după dezvăluiri în presă, faptul că a fost internată, în urmă cu un an, timp de o noapte, la un spital, în vederea unor examene pe a căror natură nu a precizat-o niciodată.
Buckinghamul a evocat, apoi, probleme de mobilitate, după ce regina şi-a anulat numeroase apariţii publice.
După decesul reginei s-au ţinut zece zile de doliu naţional.
Zeci, dacă nu sute de mii de oameni au făcut coadă pentru a se reculege la sicriul lui Elizabeth a II-a, mai întâi la Edinburgh, apoi la Londra şi la Westminster.
Aproximativ 2.000 de persoane, inclusiv şefi de stat şi membri ai familiilor regale, au asistat la funeraliile de stat, în Abaţia Westminster, la 19 septembrie.
Alte mii de oameni s-au adunat de-a lungul drumurilor, pentru a vedea sicriul acestei regine imens de populară în ţara sa.
Regina a fost înhumată în capela Castelului Windsor, la 40 de kilometri de Londra, alături de soţul său Philip, părinţii şi sora sa.
Castelul a fost redeschis joi publicului şi a atras sute de persoane, care au putut să vadă piatra de mormânt a defunctei regine, la Memorialul George al VI-lea, tatăl lui Elizabeth a II-a, care a murit în 1952.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.