Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi principele Philip, Duce de Edinburg, sărbătoresc luni nunta de platină - şaptezeci de ani de la căsătorie. Un portret aniversar a fost lansat, iar evenimentul este marcat şi de emisia unei serii de timbre.
Cei doi s-au cunoscut la nunta principesei Marina a Greciei şi Danemarcei cu principele George, Duce de Kent, în 1934.
După o a treia întâlnire, în iulie 1939, viitoarea regină, care avea vârsta de 13 ani, s-ar fi îndrăgostit de Philip şi au început să ţină o corespondenţă, potrivit royak.uk.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Elizabeth şi Philip s-au logodit în secret în 1946, iar regele George VI a ordonat ca orice angajament formal să fie amânat până ce fiica lui urma să împlinească 21 de ani, în aprilie 1947.
Logodna lor a fost anunţată oficial pe 9 iulie 1947.
Slujba de cununie a prinţesei Elizabeth a Marii Britanii cu prinţul Philip a avut loc pe 20 noiembrie 1947, în Abaţia Westminster, la Londra. Regina a avut opt domnişoare de onoare, între care sora ei prinţesa Margaret. Două mii de persoane au fost invitate la nuntă, iar între cei prezenţi la ceremonie s-au aflat regele Mihai şi mama lui, regina Elena.
Elizabeth a fost al zecelea membru al familiei regale britanice care s-a căsătorit la Westminster Abbey.
Prinţul Philip a fost numit Duce de Edinburgh, Earl of Merioneth şi Baron Greenwich of Greenwich, în dimineaţa zilei în care a avut loc nunta.
Ceremonia a fost înregistrată şi transmisă de BBC Radio, pentru aproximativ 200 de milioane de oameni din întreaga lume.
Rochia de mireasă a fost creată de Sir Norman Hartnell, care a transmis mai multe variante. Elizabeth a ales modelul în luna august, cu doar trei luni înainte de căsătorie. El a fost inspirat, potrivit creatorului, de tabloul „Primavera” al lui Botticelli. Din cauza măsurilor economice luate după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, prinţesa Elizabeth a fost nevoită să folosească cupoane de raţie pentru haine pentru a plăti rochia. Sute de oameni din Marea Britanie i-au trimis prinţesei cupoane pentru a o ajuta, însă acestea au fost returnate pentru că ar fi fost ilegal să le folosească.
După nuntă, rochia a fost expusă la St James's Palace şi a fost apoi dusă în diverse locuri din Marea Britanie pentru a fi admirată.
Recepţia pentru nuntă a fost ţinută la Ball-Supper Room din Palatul Buckingham. Tortul oficial, realizat de McVitie & Price din ingrediente aduse din diverse colţuri ale lumii, a avut o înălţime de 2,7 metri şi a fost dispus în patru etaje.
Cuplul a primit peste 2.500 de cadouri din întreaga lume şi aproximativ 10.000 de telegrame de felicitare.
Mahatma Gandhi a trimis o bucată de bumbac pe care a ţesut cuvintele „Jai Hind" (Victory for India).
De asemenea, cadourile au fost expuse la St James's Palace, pentru ca oamenii să le poată vedea.
Cuplul a petrecut luna de miere la Broadlands, în Hampshire, la casa unchiului principelui Philip, Earl Mountbatten, şi la Birkhall, în Balmoral.
Regina Elizabeth şi prinţul Philip au patru copii - Charles, Prinţ de Wales, născut în 1948; principesa Anne, născută în 1950; Andrew, Duce de York, născut în 1960, şi Edward, Earl of Wessex, născut în 1964.
Ei au opt nepoţi - prinţul William, prinţul Harry, Peter Philips, Zara Philips, prinţesa Beatrice, prinţesa Eugenie, Lady Louise Windsor şi James, Viscount Severns - şi patru strănepoţi - Isla Phillips, Savannah Phillips, prinţul George şi prinţesa Charlotte, iar un al cincilea, viitorul copil al cuplului William şi Catherine, urmează să se nască în aprilie.
Portret şi timbre aniversare
Pentru a marca a 70-a aniversare a căsătoriei cuplului regal, au fost lansate portrete fotografice. Realizate de fotograful britanic Matt Holyoak de la Camera Press, portretele au fost făcute în White Drawing Room din Castelul Windsor, la începutul lunii noiembrie.
În prima imagine dezvăluită, regina şi prinţul sunt încadraţi de portretele lui George III şi al reginei Charlotte, care au fost căsătoriţi 57 de ani, realizate de Thomas Gainsborough în 1781
Rochia pe care o poartă regina în această fotografie a fost creată de Angela Kelly, iar în piept poartă o broşă primită cadou de la prinţul Philip în 1966.
„Mă simt foarte onorat şi privilegiat pentru că am fost rugat să contribui la această specială ocazie”, a spus Holyoak. „Viziunea mea a fost să captez un portret intim şi natural al reginei şi ducelui, pentru a marca aniversarea lor. Regina şi ducele au fost foarte fericiţi şi relaxaţi, ceea ce a făcut să fie o plăcere. Cred că imaginile demonstrează puterea şi unitatea lor”.
O serie de şase imagini captate în urmă cu 70 de ani, la nunta regală, în timpul lunii de miere şi la ceremonia de logodnă fac obiectul unei emisiuni filatelice dedicate aniversării.
Regina Elizabeth şi prinţul Philip sunt primul cuplu regal britanic care celebrează 70 de ani de mariaj.
„O nuntă de platină este rară, iar pentru familia regală este unică. Suntem încântaţi să emitem aceste şase timbre pentru a marca a 70-a aniversare a căsătoriei Majestăţii Sale cu Ducele de Edinburgh”, a transmis un reprezentant al Royal Mail, citat de Express.
Luni, clopotele Abaţiei Westminster vor bate timp de trei ceasuri, începând cu ora locală 13.00.
Este o tradiţie ca la Westminster Abbey clopotele să bată pentru a marca aniversări sau momente speciale ce au legătură cu familia regală.
Prinţul Philip, acum în vârstă de 96 de ani, s-a retras, toamna aceasta, din angajamentele publice, în timp ce regina, în vârstă de 91 de ani, este încă angajată în diverse proiecte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.