Anul 2019 se află departe de a se încheia, însă a înregistrat canicule şi recorduri de căldură din Europa şi până la Polul Nord, evenimente compatibile cu impactul încălzirii globale provocat de către activităţile umane, relatează AFP.
Canicule repetate sunt un simptom fără echivoc al încălzirii planetei, în pofida faptului că oamenii de ştiinţă sunt adesea reticenţi în a atribui modificărilor climatice vreun eveniment meteorologic extrem anume.
CEA MAI CALDĂ LUNĂ IUNIE
Iunie 2019 a fost luna iunie cea mai caldă înregistrată vreodată în lume, detronând astfel luna iunie 2016.
Acest record se explică mai ales printr-o caniculă extrem de excepţională în Europa, care a înregistrat o temperatură cu aproximativ 2°C mai mare decât cea normală, potrivit serviciului european Corpernicus cu privire la modificări climatice.
America de Sud a cunoscut, de asemenea, cea mai caldă lună iunie a sa, potrivit Agenţiei atmosferice americane (NOAA).
RECORDURI ÎN SERIE ÎN EUROPA
Europa a înregistrat două canicule în mai puţin de o lună - prima deosebit de precoce, la sfârşitul lui iunie, iar a doua foarte puternică în iulie.
Paris could hit 108 degrees Thursday as a record-breaking heat wave scorches Europe https://t.co/SWwOA6oV3W pic.twitter.com/b8JWLAbkrg
— TIME (@TIME) July 25, 2019
În primul episod a fost spulberat recordul absolut al Franţei la căldură, cu 46°C înregistrate la 28 iunie la Vérargues, în sud. Precedentul record era de 44,1°C şi data din 2003.
În al doilea episod, care se încheie, temperaturile au rămas sub acest prag, dar nivelul de 40°C - care era depăşit în mod excepţional în Franţa în urmă cu doar o jumătate de secol - a fost depăşit în numeroase oraşe, inclusiv la Paris, unde s-a înregistrat un record de 42,6°C, faţă de 40,4°C în 1947.
Multe alte ţări europene şi-au bătut săptămâna aceasta - uneori în mai multe rânduri - recordul absolut, ca Germania (42,6°C), Belgia (41,8°C) şi Olanda (40,4°C).
”Din 2015, vedem valuri de căldură extremă care au loc anual undeva în Europa, fie în Europa de Sud, fie în Europa de Nord”, a comentat Robert Vautard, un climatolog la Laboratoire des sciences du climat et de l'environnement.
As a #heatwave sweeps across Europe for the second time this summer, the Spanish can teach us a thing or two about how to deal with this extreme weather. https://t.co/YnfOIrgGVQ pic.twitter.com/fydc3n2lx9
— euronews (@euronews) July 25, 2019
Cercetătorul şi colegii săi din reţeaua World Weather Attribution au estimat, la începutul lui iulie, că încălzirea climatică a făcut canicula din iunie din Franţa ”de cel puţin cinci ori mai probabilă” decât dacă omul nu ar fi modificat climatul. Ei urmează să analizeze în zilele care urmează asupra caniculei care se încheie acum.
În primul semestru din 2019, canicule intense au avut loc, de asemenea, în Australia, India, Pakistan şi în anumite zone din Orientul Mijlociu, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), care precinizează alte episoade în timpul verii din emisfera nordică.
POLUL NORD
La jumătatea lui iulie, mercurul a atins 21°C la Alert, cel mai nordic loc locuit pe planetă, situat la mai puţin de 900 de kilometri de Polul Nord, stabilind un ”record absolut” de căldură în această staţiune.
Precedentul record (20°C) s-a înregistrat în iulie 1956, însă, din 2012, în mai multe zile s-au înregistrat temperturi cuprinse între 19 şi 20°C în această staţiune situată la malul Oceanului Arctic..
PE CE LOC SE AFLĂ 2019?
Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistraţi vreodată pe planetă, potrivit ONU.
Anul 2018 s-a clasat pe locul patru, cu o temperatură medie la suprafaţa globului cu aproximativ 1°C mai mare decât în epoca preindustrială.
Cu +1,2°C, anul 2016, marcat de influenţa unui puternic El Niño este, pentru moment, anul cel mai cald, urmat de 2015 şi 2017.
Potrivit NOAA, perioada ianuarie-iunie din 2019 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor, la egalitate cu perioada ianuarie-iunie 2017 şi în faţa perioadei ianuarie-iunie 2016.
”OMM estimează că 2019 ar urma să intre în top 5 al anilor cei mai calzi, iar 2015-2019 va fi perioada de cinci ani consecutivi cea mai caldă înregistrată vreodată”, a anunţat într-un comunicat Johannes Cullmann, directorul Departamentului Climă şi Apă din cadrul organizaţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.