Şomajul din UE ar putea ajunge până la 9 % în 2020, acesta afectând în mod disproporţionat femeile, tinerii, lucrătorii slab calificaţi şi pe cei cu contracte temporare, relevă Raportul Comisiei Europene privind starea Uniunii în 2020, care menţionează că sărăcia, excluziunea socială şi inegalităţile sunt susceptibile să crească, ceea ce scoate în evidenţă importanţa unei redresări incluzive şi echitabile pentru toţi. De asemenea, se preconizează că economia va reveni la o creştere pozitivă în 2021, însă perspectivele sunt incerte, iar modul în care va evolua situaţia în materie de sănătate publică se va dovedi crucial. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine miercuri primul său discurs privind starea Uniunii, în Parlamentul European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va susţine primul său discurs privind starea Uniunii mâine, 16 septembrie 2020, la ora 10:00 a.m. (ora României)”,  anunţă CE.
 
În Raportul privind starea Uniunii 2020, preşedintele CE consemnează: 
 
- Ne-am adaptat la împrejurări neprevăzute şi dramatice, respectând în acelaşi timp principiile şi aspiraţiile definite în orientările noastre politice de acum un an
- Putem reuşi numai dacă cetăţenii şi comunităţile sunt abilitaţi să devină agenţi ai tranziţiei.
- Industria europeană poate fi deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte tranziţia către neutralitatea climatică şi adoptarea unei poziţii de lider în domeniul digital. În a 101-a zi de mandat, Comisia von der Leyen a prezentat o nouă Strategie industrială, destinată să le permită întreprinderilor europene să îşi îndeplinească obiectivele ambiţioase, consolidând în acelaşi timp competitivitatea globală a acestora.
- Nimeni nu va fi lăsat în urmă, fie că este femeie sau bărbat, fie că provine din est, din vest, din sud sau din nord şi fie că este tânăr sau bătrân.
- O piaţă unică mai bine integrată şi pe deplin funcţională ar oferi întreprinderilor europene oportunităţi şi ar genera o creştere suplimentară anuală de 183 până la 269 de miliarde EUR în sectorul producţiei şi 338 de miliarde EUR în sectorul serviciilor. Aceasta reprezintă o creştere de aproximativ 12 % a produsului intern brut al UE. Piaţa unică este o poveste de succes care continuă să creeze prosperitate şi oportunităţi pentru cetăţenii şi, în egală măsură, pentru întreprinderile din UE. 
- Odată cu începutul pandemiei, nevoia unui răspuns coordonat global a devenit evidentă – iar Comisia von der Leyen a explorat noi modalităţi de a valorifica capacitatea de mobilizare a UE.
- Pandemia provocată de coronavirus a zguduit până în temelii Europa şi întreaga lume. La început au fost doar cazuri izolate, dar curând acestea s-au transformat într-o urgenţă care afectează toate ţările, toate regiunile şi toţi oamenii. De la începutul anului, în UE au fost pierdute din cauza COVID-19 aproape 150 000 de vieţi omeneşti, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa în alte părţi ale lumii este mult mai mare. În pofida dificultăţilor, au putut fi salvate sute de mii de vieţi. Dacă Uniunea Europeană şi statele sale membre nu acţionau rapid şi hotărâtor pentru a proteja vieţile şi mijloacele de subzistenţă ale europenilor, tragedia ar fi fost mult mai mare. Lucrătorii din prima linie s-au achitat de propriile îndatoriri cu eroism, cetăţenii au acceptat să îşi sacrifice libertăţi fundamentale şi s-au luat măsuri fără precedent pentru a limita răspândirea virusului.
- Iniţiativele pentru investiţii ca reacţie la coronavirus, în valoare de până la 54 de miliarde EUR, au fost instituite într-un timp record pentru a asigura lichidităţi întreprinderilor şi sectorului asistenţei medicale.
- Se aşteaptă ca şomajul din UE să crească până la 9 % în 2020, acesta afectând în mod disproporţionat femeile, tinerii, lucrătorii slab calificaţi şi pe cei cu contracte temporare. Sărăcia, excluziunea socială şi inegalităţile sunt susceptibile să crească, ceea ce scoate în evidenţă importanţa unei redresări incluzive şi echitabile pentru toţi. Se preconizează că economia va reveni la o creştere pozitivă în 2021, însă perspectivele sunt incerte, iar modul în care va evolua situaţia în materie de sănătate publică se va dovedi crucial.
- Lunile şi anii următori reprezintă un moment crucial în istoria europeană şi pentru generaţiile viitoare.
 
Acesta va fi urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European. 
 
În fiecare an, în luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene rosteşte în faţa Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii, în care face un bilanţ al realizărilor din ultimul an şi prezintă priorităţile pentru anul următor.
De asemenea, expune soluţiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană şi idei pentru conturarea viitorului UE.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.