Rămăşiţele militarilor străini restituite săptămâna trecută de Coreea de Nord sunt probabil ale unor americani, a apreciat miercuri un oficial american în marja ceremoniei dinaintea plecării lor din Coreea de Sud către Hawaii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Phenianul a remis vineri 55 de receptacule cu rămăşiţe din Războiul Coreei (1950-1953), conform unui acord între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un la un summit istoric, în iunie, în Singapore.

Procesul de identificare ar urma să dureze cel puţin mai multe luni, eventual ani, au declarat experţi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Însă primele evaluări sugerează că este vorba ”probabil despre rămăşiţe americane”, a declarat John Byrd, directorul de analiză ştiinţifică al Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA), agenţia americană însărcinată cu problema unor militari dispăruţi.

”Rămăşiţele sunt conforme unor rămăşiţe pe care le-am recuperat deja din Coreea de Nord (...) în trecut”, a declarat Byrd pentru presă pe baza aeriană americană de la Osan, în Coreea de Sud.

Receptaculele au fost ţinute în această bază după ce au fost repatriate de Coreea de Nord vineri şi urmează să fie trimise miercuri în Hawaii, în vederea unei analize aprofundate.

”În acest stadiu nu există vreun motiv să ne îndoim că ele sunt legate de decese în Războiul Coreei”.

”O PLĂCUŢĂ DE IDENTITATE”

O jumătate de mie de persoane de la Comandamentul Naţiunilor Unite (UNC), dar şi din Statele Unite şi Coreea de Sud au asistat miercuri, pe baza aeriană, la o ceremonie oficială înainte de plecarea rămăşiţelor.

Toate învelite în steagul alb-albastru al ONU, receptaculele au fost aliniate în rânduri înaintea ceremoniei.

”Defuncţii din Războiul Coreei nu au fost niciodată uitaţi de către Statele Unite ale Americii”, subliniază UNC într-un comunicat.

”UNC nu lasă niciodată militari în urma sa, în viaţă sau morţi, şi îşi va continua misiunea de repatriere până când fiecare militar se va întoarce acasă”.

La finalul ceremoniei, militari au încărcat cu grijă receptaculele într-un avion cargo de tip C-17.

Byrd a precizat că ”există numai o singură plăcuţă de identitate militară furnizată odată cu rămăşiţele”.

”Familia acestui individ a fost avertizată”, a adăugat el.

”Însă pun în gardă (...) pe subiectul faptului că trebuie să ne gândim că plăcuţa nu corespunde neapărat rămăşiţelor (...) din receptacul”, a continuat el.

Între elementele restituite de Phenian se află, de asemenea, material militar, uniforme, căşti, recipiente de apă şi bocanci, a declarat el.

Un fost membru DPAA, Jeong Yang-seung, care a lucrat în trecut la identificarea unor rămăşiţe americane provenind din Coreea de Nord, a declarat că este un lucru rar să se găsească plăcuţe de identificare în cursul căutării rămăşiţelor.

”Nu găsim, practic, niciodată vreo plăcuţă”, a declarat Jeong, care predă antropologie medico-legală la Middle Tennessee State University.

”Eu nu cred că Coreea de Nord refuză să predea plăcuţe pe care le-ar avea, însă ea nu are, probabil, multe”, a adăugat el.

Potrivit asociaţiei foştilor combatanţi Veterans of Foreign Wars (VFW), peste 35.000 de americani au fost ucişi în peninsula coreeană în timpul Războiului Coreei. Între ei, 7.700 sunt consideraţi în continuare ca daţi dispăruţi, dintre care 5.300 în Coreea de Nord.

Un prim acord între Washington şi Phenian a permis repatrierea a 229 de loturi de rămăşiţe, în perioada 1990-2005. Însă acest acord a fost suspendat atunci când relaţiile între cele două ţări s-au deteriorat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.