Rămăşiţele unui număr de 215 de copii au fost găsite pe locul unui fost pensionat, în Canada, înfiinţat în urmă cu peste un secol, cu scopul asimilării popoarelor autohtone de către societatea dominantă, anunţă o comunitate amerindiană locală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un expert a descoperit rămăşiţele umane în weekndul trecut, cu ajutorul unui georadar, pe locul acestui fost pensionat, situat în apropiere de Kamloops, în Columbia Britanică, a anunţat într-un comunicat comunitatea autohtonă Tk'emlups te Secwepemc.

”Unii aveaudoar trei ani”, declară şefa Rosanne Casimir.

Potrivit şefei, moartea copiilor, ale cărei cauză şi date sunt necunoacute, nu a fost documentată vreodată de conducerea pensionatului, în pofida faptului că dispariţia copiilor a fost evocată în trecut de către membri ai comunităţii.

”CAPITOL SUMBRU AL ISTORIEI NOASTRE”

Concluzii preliminare ale unei anchete urmează să fie publicate într-un raport, în iunie, anunţă Rosanne Casimir. 

Până atunci, comunitatea cooperează cu un medic legist din provincie şi cu muzee, într-o încercare de a face lumină asupra acestei decoperiri îngrozitoare şi de a găsi vreun document cu privire la deces.

”Am sufletul  rupt”, a reacţionat, pe Twitter, premierul canadian Justin Trudeau.

”Este o tristă amintire a acestui capitol sumbru al istoriei noastre. Mă gândesc la toţi cei care sunt afectaţi de această veste tulburătoare”, scrie Trudeau, care a făcut din reconcilierea cu primele popoare din Canada una dintre priorităţile sale de când se află la putere, în 2015.

Fostul pensionat, administrat de Biserica Catolică în numele Guvernului canadian, era una dintre cele 139 de instituţii de acest gen înfiinţate în ţară la sfârşitul secoluluial XIX-lea şi care au existat până în anii '90.

Aproximativ 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi au fost înrolaţi cu forţa în aceste pensionate, în care au fost rupţi de familiile lor, de limba lor şi de cultura lor.

Mulţi dintre ei au fost supuşi unor rele tratamente sau unor abuzuri sexuale, iar cel puţin 3.200 au murit, cea mai mare parte de tuberculoză, potrivit concluziilor prezentate în 2015 de către o Comisie naţională de anchetă.

Comisia a cules mai multe mărturii de la amerindieni, potrivit cărora sărăcia, alcoolismul, violenţa conjugală şi un nivel ridicat al sinuciderii care afectează în continuare numeroase comunităţi sunt, în mare parte, moştenirea acestui sistem de pensionate.

În 1910, directorul instituţiei de la Kamloops s-a plâns de insuficienţa finanţării de la Guverul canadian în vederea unei ”hrăniri adecvate a elevilor”, arată comunitatea în comunicat.

Ottawa a prezentat scuze în mod oficial supravieuitorilor acestor pensionate în 2008, în cadrul unui acord de ajutor în valoare de 1,9 miliarde de dolari canadieni (1,3 miliarde de euro).

Aceste persoane au fost victimele unui ”genocid cultural”, a conchis Comisia naţională de anchetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.