Nivelul radioactivităţii - în urma exploziei care a avut avut loc joi într-o bază de testare de rachete nucleare în Marele Nord - a depăşit de până la 16 ori nivelul normal, a anunţat marţi agenţia rusă de meteorologie, subliniind însă că acest nivel nu reprezintă un pericol la adresa sănătăţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La 8 august 2019, la ora locală 12. (şi ora României), ”şase din cei opt senzori de la Severodvinsk au înregistrat depăşiri ale puterii dozelor de radiaţie (care a fost atunci) de patru până la 16 ori mai mare decât cea nornală”, a anunţat Rosghidromet într-un comunicat.

Unul dintre senzori a relevat un nivel de radioactivitate de 1,78 microsievert pe oră, în timp ce limita reglementată este de 0,6 microsievert pe oră în Rusia, iar radioactivitatea naturală medie la Severodvinsk este de 0,11 microsievert pe oră.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rosghidromet precizează că aceste niveluri de radioactivitate au scăzut rapid şi au revenit la normal în acea după-amiază.

Oraşul Severodvinsk se află la aproximativ 30 de kilometri de baza militară de la Nionoska, unde a avut loc explozia.

În ziua accidentului, un reprezentant local al Apărării Civile, Valentin Magomedov, a declarat agenţiei ruse de presă Tass că nivelul radiaţiei a crescut până la 2 microsievert pe oră, timp de 30 de minute.

Însă aceste niveluri nu prezintă riscuri la adresa sănătăţii, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează, de exemplu, că riscul de cancer poate creşte începând de la 50.000 de microsievert, în timp ce Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN) francez recomandă adăpostirea populaţiei de la un nivel de 10.000 de microsievert.

Cinci angajaţi ai agenţiei nucleare ruse Rosatom au murit în această explozie.

Potrivit Rosatom, ei lucrau la ”noi armamente” şi asigurau partea de inginerie şi o susţinere tehnică cu privire la ”sursa de energie izotopică” a motorului unei rachete, pe cale să fie pusă la punct.

Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele american Donald Trump afirma că a ”aflat multe despre explozia unei rachete defecte în Rusia”.

El a adăugat că Statele Unite au ”o tehnologie similară, dar mai avansată”.

Marţi, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să confirme că este vorba despre o rachetă de tip Burevestnik.

Însă el a dat asigurări că o competenţă atinsă de Rusia în domeniul rachetelor cu propulsie nucleară ”depşeşte semnificativ nivelul atins de alte ţări şi este destul de unic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.