Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut locuitorilor regiunilor afectate de inundaţii să dea curs apelurilor la evacuare, aceştia ezitând să-şi părăsească locuinţele de frica unor ”jafuri”, în contextul în care apele continuă să crească în regiunile din Siberia Kurgan şi Tiumen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”De ce nu pleacă oamenii? Le este frică pentru bunurile lor, casele lor. Trebuie să fie convinşi că totul va fi protejat”, a declarat liderul de la Kremlin într-o videoconferinţă cu guvernatorii regiunilor afectate - Kurgan, Tiumen şi Orenburg, de la care televiziunea rusă a difuzat imagini.

Mai multe persoane intervievate de AFP în ultimele zile în regiunea Orenburg au declarat că se tem de jafuri.

În regiunea Kurgan, ”peste 14.300 de persoane au fost evacuate din teritorii inundate, inclusiv 1.833 de copii”, a subliniat guvernatorul regiunii, Vadim Şumkov în reuniunea cu Vladimir Putin.

Potrivit lui Şumkov, peste 3.000 de case din 25 de localităţi au fost inundate în regiune, traversată de râul Tobol, ale cărui ape cresc de mai multe zile.

Locuitorii oraşului Kurgan (300.000), în care unele cartiere au fost inundate, au fost îndemnaţi să evacueze rapid.

”Luaţi-vă copiii şi rudele cu dizabilităţi şi în vârstă. Nu vă lăsaţi animalele în zone de risc (...). Plecaţi! Nu aşteptaţi ca apa să se apropie de domiciliu”, au avertizat pe Telegram autorităţile din oraş.

Aproximativ 435 de persoane au fost avecuate în regiunea vecină Tiumen, prin care trece râul Işim, aflat de asemenea în revărsare.

Însă autorităţile locale se aşteaptă la o agravare a situaţiei în zilele următoare.

”Aşteptăm valul care urmează să vină în regiunea Kurgan”, unde nivelul apei ar putea depăşi peste doi metri, un record atins în 2017, a declarat guvernatorul regional Aleksandr Moor.

La Orenburg, în centrul inundaţiilor din ultimele zile, nivelul fluviului Ural a început să scadă, însă rămânea ridicat - 1.099 de centimetri -, a anunţat Primăria din Orenburg.

Revărsările de ape care afectează regiunile ruseşti - dar şi Kazahstanul vevin - sunt cauzate de ploi intense şi o creştere a temperaturii, topirea accelerată a zăpezii şi gheţii.

Potrivit unor cercetători, încălzirea globală a aplanetei favorizează evenimente meteorologice extreme, de exemplu precipitaţii puternice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.