Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit luni în Belarus, la o întâlnire cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, aliatul său în Războiul rus din Ucraina, în contextul în care Kievul afirmă că se teme de un eventual atac de pe teritoriul belarus în 2023, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceasta este prima vizită în Belarus din ultimii trei ani a Vladimir Putin.

 

Aleksandr Lukaşenko se duce cu regularitate în Rusia, în vederea avansării unui proiect a unei uniuni mai strânse între Belarus şi Rusia.

Această întâlnire intervine în contextul în care armata ucraineană supraveghează în mod special frontiera belarusă, de frica unui eventual atac vizând Kievul în 2023.

Trupele belaruse nu iau parte în mod direct la războiul rus, însă armata rusă foloseşte teritoriul belarus pentru a bombarda Ucraina vecină, acuză Kievul.

Ministerul rus al Apărării a difuzat luni imagini de la menevre în Belarus, în care apar militari şi tancuri şi exerrciţii de tir de artilerie într-un peisaj înzăpezit.

PATRU RACHETE AMERICANE ANTIRADAR

Armata rusă a anunţat că a doborât patru rachete de tip HARM, de fabricvaţie americană, deasupra teritoriului rus, în spaţiul aerian al Belgorodului, la frontiera cu Ucraina.

”Patru rachete antiradar americane (de tip) HARM au fost doborâte în spaţiul aerian al regiunii Belgorod”, a anunţat Ministerul rus al Apărării în raportul zilnic, publicat pe Telegram, fără să facă alte precizări.

DRONE LA KIEV

Capiatala ucraienană a fost atacată cu dromne luni dimineaţa, a anunţat Administraţia Militară a Kievului, care a îndemnat populaţia să fie pregătită să se adăpostească.

Ucraina este pradă unor întreruperi de apă şi curent, utilităţi pe care Guvernul încearcă să le restabilească în toiul războiului.

”Inamicul atacă capitala”, a avertizat pe Telegram administraţia.

În acest stadiu, nouă drone ”inamice au fost deja doborâte în spaţiul aerian al Kievului”, precizează ea.

Administraţia Militară a Kievului precizează că forţe ruse au procedat tiruri de baraj cu drone iraniene de tip Shahed, folosite la bombardarea intensivă a Kievului în ultimele săptămâni.

Administraţia oraşului a declanţat o primă alertă aeriană la ora locală 1.56 (0.56, ora României), care a durat peste trei ore.

O a doua alertă a fost lansată la ora locală 5.24 (4.24, ora României) şi anulată peste o jumătate de oră.

Atunci când răsună sirenele de alertă, populaţia este somată să se adăpostească.

OPT MILIOANE DE UCRAINENI AU DIN NOU CURENT

După un asalt de mare amploare, vineri, în mai multe oraşe, cu peste 70 de rachete, operatorul naţional ucrainean de electricitate a fost nevoit să oprească de urgenţă alimentarea cu curent, pentru a repara reţeaua energetică avariată.

La Kiev, oamenii s-au baricadat în staţii de metrou, în căutarea căldurii şi unui adăpost, iar autorităţile încercau să restabilească alimentarea cu energeie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că alimentarea cu curent a fost restabilită duminică seara pentru aproximativ nouă milioane de locuitori.

Săptămâna trecută, aliaţii din Occident ai Ucrainei au promis să-i acorde un ajutor de urgenţă suplimentar în valoare de un miliard de euro.

Premierul britanic Rishi Sunak urmează să anunţe luni, în cadrul unei reuniuni cu lideri din Europa de Nord, ţările baltice şi Olanda în Letonia, că Regatul Unit livrează Ucrainei o cantitate importantă de muniţie de artilerie.

O serie de oficiali militari ucraineni avertizează că Moscova pregăteşte o mare ofensivă de iarmă - cu obiectivul de a cuceri Kievul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.