Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări joi că nu este ”absolut nicio problemă” că nu a fost invitat în Normandia, la marcarea a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia, la 6 iunie 1944, şi a dat asigurări că nici Rusia ”nu invită toată lumea” la ceremoniile sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”De ce ar trebui să mă invite toţi, peste tot? Ce? sunt un general de operetă? Am destule lucruri de făcut aici, nu este absolut nicio problemă”, a declarat el într-o întâlnire cu reprezentanţi ai unor agenţii de presă, în marja Forumului Economic Internaţional de la Sankt-Petersburg (SPIEF), în nord-vestul Rusiei, răspunzând unei întrebări AFP.

Preşedintele rus a fost prezent la marcarea a 70 de ani de la Debarcare, în 2014, însă nu a fost invitat la marcarea a 75 de ani, unde erau prezenţi, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele american Donald trump, premierul britanic Theresa May sau cancelarul german Angela Merkel.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Moscova a îndemnat săptămâna aceasta să nu se exagereze importanţa Debarcării aliate şi a evocat cele 27 de milioane de morţi sovietici în al Doilea Război Mondial.

”Debarcarea din Normandia nu a avut o influenţă decisivă asupra sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial (...), determinat deja de victoria Armatei Roşii înainte de toate la Stalingrad, Kursk”, a insistat miercuri i purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

”SĂ SE DEA PAGINA LEGATĂ DE SPIONI” CU LONDRA

El a îndemnat ”să se dea pagina legată de spioni” în relaţiile cu Londra, afectate de mai multe scandaluri, între care şi cel al otrăvirii, în martie 2018, a fostului colonel GRU Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, la Salisbury, care s-au aflat săptămâni de zile în comă înainte să-şi revină.

Londra a acuzat Moscova de otrăvirea celor doi cu un agent neurotoxic, novicioc, acuzaţii dezminţite de ruşi.

”Trebuie, într-un sfârşit, să se dea această pagină legată de spioni şi atacuri”, a îndemnat liderul de la Kremlin în această întâlnire.

”Interese în sferele economice şi sociale şi în securitatea globală sunt mai importante decât jocuri cu spioni”, a subliniat el, citat de AP.

El a pledat ca Moscova şi Londra ”să lase deoparte aceste bagatele şi să facă afaceri”.

AMESTEC ÎN ALEGERILE DIN SUA

Pe de altă parte, Moscova nu s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din Statele Unite în 2016 şi nu se va amesteca vrepdată, a declarat el relatează The Associated Press.

”Noi nu ne-am amestecat, nu ne amestecăm şi nu ne vom amesteca în vreun scrutin”, a subliniat el.

Putin şi alţi oficiali ruşi dezmint ferm orice amestec în alegerile americane, în pofida faptului că procurorul special Robert Mueller a relevat probe ale unei operaţiuni a Kremlinului în vederea amestecului în alegerile americane din 2016.

Mueller a inculpat 12 ofiţeri din cadrul serviciilor militare ruse de piratarea multor e-mailuri aparţinând Partidului Democrat, dar şi ruşi, de folosirea unor conturi false pe reţele de socializare care au promovat o retorică a disensiunii şi au vizat să submineze sistemul politic american.

Putin a argumentat că Guvernul nu le poate interzice cetăţenilor ruşi să-şi exprime opiniile online.

GUAIDO, O ”PERSOANĂ DRĂGUŢĂ”

Poporului venezuelean îi revine să hotărască dacă preşedintele venezuelean Nicolás Maduro trebuie să stea la putere, a apreciat el.

”Această criză din Venezuela trebuie să fie soluţionată de către poporul venezuelean”, a apreciat el.

”Prin dialog, consultări şi cooperare între diverse forţe politice, poporul venezuelean însuşi trebuie să decidă dacă domnul Maduro trebuie să stea la putere sau nu”, a subliniat el.

Rusia îl susţine ferm pe Maduro, în timp ce alte peste 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte, îl susţin pe liderul opoziţiei Juan Guaido, pe care l-au recunoscut preşedinte interimar al ţării.

Guaido este o ”persoană drăguţă”, a apreciat Putin, însă revendicarea sa a conducerii a creat un precedent care ar putea ”conduce la haos în lume”.

TRUPE ŞI BAZE MILITARE

Rusia nu intenţionează să-şi desfăşoare trupele sau să înfiinţeze baze militare în Venezuela, a dat Putin asigurări.

Experţi ruşi se află în această ţară pentru a întreţine armament rus achiziţionat de către Caracas, a subliniat el.

Putin a răspuns ASTFEL, în această întâlnire cu reprezentanţi ai agenţiilor de presă, unOR întrebări despre un tweet postat de către preşedintele american Donald Trump săptămâna aceasta, în care anunţa că Moscova a informat Washingtonul că şi-a retras personalul din Venezuela.

”Noi nu înfiinţăm vreoo bază şi nu trimitem trupe acolo”, a subliniat el.

”Însă ne vom respecta obligaţiile în sfera militară şi cooperării tehnice”, a adăugat el.

Sancţiunile impuse de către Statele Unite venezuelei afectează oameni obiţnuiţi, a denunţat liderul de la Kremlin, care a avertizat Washingtonul să nu recurgă la forţă în această ţară din America Latină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.