Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă miercuri că-şi aşteaptă omologul chinez, Xi Jinping, la Kazan, în Rusia, la summitul BRICS prevăzut în perioada 22-24 octombrie şi că urmează să aibă o întrevedere tête-à-tête cu această ocazie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Îl aşteptăm pe preşedintele chinez Xi Jinping la summitul BRICS. Propun să avem o reuniune de lucru bilaterală în cursul acestor lucrări”, a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu vicepreşedintele chinez Han Zheng în marja unui Forum Economic, la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Cei doi lideri sunt parteneri apropiaţi şi s-au întâlnit în numeroase rânduri de-a lungul anilor, pentru a afişa ”prietenia fără limite” dintre ţările lor, care s-a consolidat şi mai mult după invazia rusă a Ucrainei.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Moscova şi Beijingul denunţă împreună ceea ce considerră drept hegemonia americană în afacerile internaţionale, iar Putin a fost în mai la Beijing pentru a se întâlni cu Xi.

China se prezintă drept ”neutră” în Războiul din Ucraina şi dă asigurări că nu livrează armament niciuneia dintre părţi.

Însă americanii şi europenii o acuză cu regularitate că oferă Rusiei - vizată de sancţiuni occidentale importante - o susţinere economică crucială în efortul rus de război.

La summitul BRICS urmează participe un alt partener apropiat al lui Vladimir Putin, premierul Narendra Modi - un rival regional al Chinei -, care a fost în Rusia în  iulie.

La blocul BRICS - care avea patru membri când a fost înfiinţat în 2009 - au aderat Africa de Sud în 2010, iar anul acesta grupul s-a lărgit la alte ţări emergente, între care Egiptul şi Iranul.

Turcia - un stat membru NATO care întreţine uneori relaţii tensionate cu aliaţii săi din Occident - a anunţat marţi că a depus o cerere de aderare la BRICS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.