Jaume Duch Guillot, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European şi directorul general al departamentului de comunicare, a declarat miercuri, la un briefing de presă, că Marea Britanie nu este luată în calcul pentru alegerile europarlamentare de anul acesta, dar că, în cazul în care ieşirea ei din Uniunea Europeană nu se va realiza până la data începerii activităţii noului PE, trebuie sa aibă membri, iar pentru asta trebuie organizate alegeri.
Duch Guillot a declarat: „Noi lucrăm cu singura ipoteză – aceea că, pe 29 martie, Regatul Unit va abandona Uniunea Europeană. Şi până acum această ipoteză nu a fost infirmată în niciun moment de Guvernul britanic. Astfel, lucrăm pe această bază. Oricum, toată lumea ştie, Parlamentul European al următoarei legislaturi va fi unul mai mic, cu 705 membri faţă de 751, câţi sunt în prezent. Dar, în cazul în care la începutul noului mandat Marea Britanie va continua să fie stat membru sl Uniunii Europene, Parlamentul va reveni la alcătuirea precedentă, până în momentul în care se va produce ieşirea efectivă a ţării din UE”.
Începând de luni, pe site-ul Parlamentului European vor fi publicate, bilunar, predicţii privind locurile din următorul Parlament European, pe baza evoluţiei intenţiei de vot şi informaţiilor oferite de statele membre. „Tot ce vom publica începând de luni va face referire la un Parlament cu 705 locuri, şi nu la unul cu 751”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Noi ne bazăm pe situaţia actuală, nu pe posibile previziuni politice. 29 martie este data la care Marea Britanie părăseşte UE. Dacă asta se schimbă, vom ajusta dispoziţiile sub care lucrăm. Dar nu vom începe diferite modele de lucru, având în vedere că acum nu este nimic concret”, a mai spus Duch Guillot.
În cazul în care va fi obţinută o prelungire a datei pentru Brexit, „trebuie să ştim despre câte săptămâni este vorba”, a mai afirmat el. „Există teoria juridică - dacă Marea Britanie va fi membru UE în ziua instalării noului Parlament, trebuie sa aibă membri, iar pentru asta trebuie organizate alegeri”.
Data de 2 iulie va fi prima zi a noului Parlament European.
„Dar acestea sunt ipoteze. Noi lucrăm cu chestiunile clare. Pe 29 martie, toţi europarlamentarii britanici vor părăsi Parlamentul. Este o decizie a Consiliului Europei. Data la care britanicii părăsesc UE, PE va fi redus la 705 membri. Dacă asta se întâmplă pe 29 martie, va fi aplicată din prima zi a legislaturii. Dacă se va întâmpla după, va fi aplicată în timpul legislaturii. Nu vom mai aştepta alţi cinci ani. Este stabilit”, a conchis el pe acest subiect.
Alegerile europarlamentare vor avea loc în 27 de state membre ale Uniunii Europene în perioada 23 - 26 mai.
„Contextul politic s-a schimbat fundamental faţă de 2014 – acum vorbim despre Brexit, despre Donald Trump, Rusia şi Turcia şi despre fake news”, a mai declarat Duch Guillot.
Interesul tinerilor este mai mare, a spus reprezentantul PE. În plus, marţi, a fost semnat acordul cu Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti pentru implicarea în campania de 33 de milioane de euro derulată de Parlamentul European pentru alegerile din 2019.
Potrivit 68% dintre cetăţeni cred că ţările lor au avut de câştigat de pe urma UE, cea mai înaltă cifră din 1983, iar 48% dintre consideră că vocea lor contează în Uniunea Europeană. În România, 64% dintre cei chestionaţi consideră că ţara a avut beneficii ca membru UE.
Vor avea loc dezbateri la Bruxelles şi Strasbourg.
Ziua de 18 aprilie va fi ultima zi de lucru a actualului Parlament European, în Strasbourg. Campania electorală va începe pe 26 aprilie. Pe 15 mai, candidaţii principali vor participa la o dezbatere la Bruxelles, iar alegerile vor începe pe 23 mai, în Olanda, şi vor fi încheiate în Italia, unde, pe 26 mai, urnele vor fi închise la ora locală 22.00.
(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...