Carles Puigdemont, preşedintele separatist catalan destituit de Madrid, a fost convocat de justiţia spaniolă, însă el a cerut de la Bruxelles, unde s-a instalat, să i se garanteze un proces imparţial înainte să se întoarcă în Spania, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Justiţia spaniolă i-a convocat marţi pe Puigdemont şi pe 13 dintre ”miniştrii” săi - joi şi vineri - în vederea inculpării lor.

O judecătoare de instrucţie de la Audienţa Naţională - o jurisdicţie cu sediul la Madrid însărcinată cu dosare complexe - a fost sesizată luni de parchet, care a cerut să se formuleze acuzaţii de rebeliune şi răzvrătire, capete de acuzare pasibile de maximum 30 şi, respectiv, 15 ani de închisoare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Instalat la Bruxelles cu o parte a Guvernului său destituit, Puigdemont a declarat marţi într-o conferinţă de presă, că intenţionează să rămână în Belgia împreună cu câţiva dintre ”miniştrii” săi, pentru a ”explica lumii lacunele democratice ale statului spaniol”.

Însă marţi seara cel puţin doi dintre aceşti ”miniştri” s-au întors la Barcelona, unde au aterizat imediat după ora locală 23.00 (miercuri, 0.00, ora României), a constatat un jurnalist AFP.

Unul dintre ei, Joaquim Forn, însărcinat cu portofoliul Internelor, a fost scuipat pe aeroport de către opozanţi ai independenţei, care l-au catalogat drept ”trădător” şi au agitat drapele spaniole.

Puigdemont a dat asigurări că nu se va sustrage justiţiei, dar a avertizat că nu se va întoarce în Spania fără să primească asigurări că va beneficia de un proces imparţial, acuzând parchetul că nutreşte o ”dorinţă de răzbunare” faţă de el.

El a mai anunţat că nu va cere azil politic în Belgia.

Premierul belgian Charles Michel a avertizat că, în timpul sejurului în Belgia, Puigdemont va fi ”tratat ca orice alt cetăţean european”, cu ”aceleaşi drepturi şi obligaţii, nici mai mult, nici mai puţin”.

AMENINŢARE CU ARESTUL PREVENTIV

Fără să prejudece capetele de acuzare pe care le va reţine, judecătoarea Audienţei Naţionale a anunţat că, ignorând dispoziţiile Madridului şi hotărârile justiţiei, Guvernul catalan ”a continuat să angajeze măsuri necesare creării unui stat catalan independent sun forma unei republici”.

Puigdemont şi Cabinetul său riscă, în cazul în care se prezintă, să fie plasaţi în arest preventiv, la fel ca doi lideri ai unor mişcări asociative separatiste, incarceraţi la mijlocul lui octombrie sub acuzaţia de ”răzvrătire”.

Audienţa Naţională va examina vineri recursul acestor doi activişti.

Preşedinta Parlamentului catalan Carme Forcadell, şi ea demisă din funcţie, a fost de asemenea convocată săptămâna aceasta, însă la Curtea Supremă, competentă în cazul deputaţilor.

”Nici urmăririle şi nici ameninţările nu vor obstrucţiona instituţiile catalane”, a scris Carme Forcadell marţi pe Twitter, îndemnând la o acţiune ”paşnică şi democratică”.

Demis din funcţie de Madrid pe 27 octombrie, la câteva ore după proclamarea unilaterală a ”republicii” catalane, Carles Puigdemont a fugit în Belgia luni, în timp ce erau declanşate în mod concret măsurile de plasare sub tutelă, de către Madrid, a instituţiilor catalane.

ÎNCETINIREA PROCESULUI

El a declarat că ”Guvernul” său îşi împarte de-acum conducerea afacerilor între Belgia şi Barcelona.

La aprpape o lună după referendumul de autodeterminare interzis de la 1 octombrie, declaraţiile lui Puigdemont erau foarte aşteptate în această regiune cu 7,5 milioane de locuitori, în care fuga sa i-a dezamăgit pe unii activişti separatişti.

Pentru a evita tulburări cu mai puţin de două luni înainte de alegerile regionale anticipate, convocate pe 21 decembrie de şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy, Puigdemont a declarat că separatiştii îşi vor ”încetini” acţiunea.

”Am fost obligaţi să ne adaptăm munca pentru a evita violenţa”, iar ”dacă această atitudine are ca preţ o încetinirea a desfăşurării Republicii, atunci trebuie să considerăm că acesta este un preţ rezonabil în Europa secolului al XXI-lea”, a spus el.

O sursă din cadrul Guvernului spaniol de la Barcelona a reacţionat declarând că ”procesul independentist nu este încetinit, el este oprit”.

În urma activării articolului 155 al Constituţiei spaniole, care a trecut Catalonia sub controlul Madridului, Puigdemont i-a îndemnat pe catalani la ”rezistenţă”, însă tranziţia a avut loc fără incidente în ceea ce-i priveşte pe cei aproximativ 200.000 de funcţionari.

Prefectul Cataloniei Enric Millo a dat asigurări că administraţia funcţionează nornal şi că ”nu a găsit un singur caz de funcţionar care săă nu-şi îndeplinească datoria”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.