Provincia canadiană Québec - afectată puternic de incendii considerate istorice - aşteaptă cu nerăbdare întăriri internaţionale, în timp ce fumul a aproximativ 400 de focare de incendiu canadiene afectează Statele Unite, unde 100 de milioane de americani respiră un aer de proastă calitate, relatează AFP.
Acest eveniment este ”alt semn îngrijorător al modului în care criza climatică ne afectează vieţile”, declara miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Provincia Québec este afectată - după provinciile Alberta (vest) şi Nova Scotia (est) - de incendii ”nemaivăzute”.
Satellite images from the College of DuPage Meteorology Department show that—on the 2nd of June—the fires that erupted in Quebec, Canada, all started at the exact same time.
— Wide Awake Media (@wideawake_media) June 8, 2023
Source: https://t.co/dQ7iK0amyq
For more content like this, visit: https://t.co/WNzHelgbQP#ClimateScam… pic.twitter.com/EXaiPJ4dUa
Aproape 140 de incendii sunt active în prezent - dintre care aproximativ 100 sunt considerate scăpate de sub control -, potrivit Societăţii Protecţiei Pădurilor împotriva Focului (Sopfeu).
HAPPENING NOW: 400+ fires actively burning in Canada right now, according to the Canadian Interagency Forest Fire Centre. Dozens of them in Quebec.
— Steve McCarron KOMO (@SteveTVNews) June 8, 2023
Video below captured from one of the fires in Quebec on May 31st. Credit: Chloé Dion / Facebook pic.twitter.com/pa2lvrabHt
Nicio ploaie importantă nu este prevăzută până luni seara.
”Cu efectivele pe care le avem în prezent, putem acoperi aproape 40 de incendii în acelaşi timp”, a subliniat premierul provinciei, François Legault.
”Trebuie să acţionăm în locurile unde este cel mai urgent”, a continuat el.
Québecul a desfăşurat sute de persoane pe teren.
Cu ajutor internţaional - inclusiv aproximativ 100 de pompieri provenind fin Franţa, care urmează să sosească până vineri -, provincia speră să-şi crească efectivele la 1.200 de persoane.
”Sute de pompieri americani tocami au sosit în Canada, iar alţii sunt pe drum”, a anunţat miercuri seara premierul canadian Justin Trudeau, în urma unei convorbiri la telefon cu preşedintele american Joe Biden.
Joe Biden a ”ordonat echipei sale să desfăşoare toate mijloacele federale de luptă împotriva incendiilor care pot ajuta rapid” să lupte împotriva incendiilor, a anunţat ulterior Casa Albă.
”Aceste incendii sunt mai frecvente, din cauza modificărilor climatice”, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, Justin Trudeau.
Problema materialului şi efectivelor va fi crucială în zilele următoare, recunosc autorităţile canadiene.
CEAŢĂ PORTOCALIE LA NEW YORK
Această problemă este resimţită dur în nord-stul Statelor Unite.
La New York, Statuia Libertăţii şi zgârie-norii din Manhattan sunt învăluiţi într-o ceaţă portocaliu-maronie, iar măştile - vestigiile pandemiei covid-19 - şi-au făcut reapariţia în stradă.
Vizibilitatea era atât de dificilă, încât Agenţia americană a Aviaţiei Civile (FAA) a încetinit transportul aerian şi a blocat la sol sute de avioane în regiune.
Guvernul american şi-a îndemnat concetăţenii a căror sănătate este fragilă ”să ia măsuri de precauţie” împotriva degradării calităţii aerului.
Peste 100 de milioane de americani erau vizaţi miercuri de alerte cu privire la calitatea aerului, din cauza fumului cauzat de incendiile din Canada, a declarat AFP Agenţia americană a Protecţiei Mediului (EPA).
Aceste alerte acopereau cea mai mare parte a nord-estului Statelor Unite, de la Chicago, în nord, şi până la Atlanta, în sud.
Calitatea aerului în această zonă este afectată în principal de focurile de pădure canadiene, însă alte emisii de poluare locală şi meteorologică pot juca un rol”, preciza EPA.
PESTE 20.000 DE CANADIENI EVACUAŢI
Peste 20.000 de canadieni au fost evacuaţi în întreaga ţară, dintre care peste jumătate în Québec, unde Guvernul se pregătea de evacuarea altor 4.000 de oameni.
Nancy Desaulniers scrie pe Facebook că, la fel ca alţi 7.500 de rezidenjţi, a fost evacuată miercuri, la ora locală 2.00 (joi, 9.00, ora României), din oraşul Chibougamau, în nordul provinciei, împreună cu partenerul său şi doi câini husky.
”Am decis să plecăm cu vaporul, ceea ce ne-a permis să luăm lucruri importante pentru noi”, declara ea, temându-se că poate pierde totul.
”Este foarte strasant”, declară ziarului La Presse Daniel Harvey, un locuitor din Chapais, un oraş vecin, care se pregătea de evacuare.
El este căsătorit şi are copii şi a pregătit ”tot kitul de plecare pentru fiecare copil: documente, hrd diskuri, fotografii. Nu ştim ce se va întâmpla, deci trebuie să ne comportăm ca şi cum” totul ar putea arde.
Această provincie francofonă a înregistrat, de la începutul anului, 443 de incendii, faţă de o medie de 200 până la aceeaşi dată în precedenţii zece ani.
Monster wildfires continue to burn in Canada. Over 3.8 million hectares burned, roughly 15 times the 10-yr average
— Earth42morrow (@Earth42morrow) June 8, 2023
VC: @BCGovFireInfo #Wildfire #Canada #Quebec #Toronto #Ottawa #NewYork #SeptIles #Viral #Climate #Fire #Firefighters #ForestFire #Cleveland #Pittsburgh pic.twitter.com/JyIFFIdPwV
Situaţia este considerată excepţională de către autorităţi, din cauza numărului hectarelor arse până în această perioadă a anului.
Canada s-a confruntat cu un an fără precedent - aproximativ 2.300 de incendii de pădure au fost înregistrate, iar aproximativ 3,8 milioane de hectare au ars, un total cu mult mai mare faţă de media ultimelor decenii.
Canada care, din cauza situării sale geografice se încălzeşte mai rapid decât restul planetei, s-a confruntat în ultimii ani cu evenimente meteorologice extreme,. a căror intensitate şi frecvenţă au fost amplificate de modificările climatice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...