Proteste de amploare au avut loc în Georgia faţă de un discurs ţinut de un parlamentar rus, iar protestatarii au încercat să pătrundă în clădirea parlamentului, conform BBC.
Poliţia a oprit protestatarii, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, conform relatărilor..
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
#Georgia: Anti-govt protest in #Tbilisi gets violent, demonstrators tried to storm parliament building https://t.co/GgkUXE7JkM pic.twitter.com/bnVOk0ct1f
— RT (@RT_com) 20 iunie 2019
Tensiunile au ajuns în punctul maxim în momentul în care Sergei Gavrilov a ţinut un discurs în faţa unor parlamentari din ţări creştin-ortodoxe.
Gavrilov participa la Adunarea Interparlamentară Ortodoxă (IAO), o instituţie creată de parlamentul grec în 1993 pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre parlamentarii creştin-ortodocşi.
Parlamentarii georgieni din opoziţie au cerut proteste ca răspuns la decizia lui Gavrilov de a ţine discursul de pe locul preşedintelui parlamentului.
Gavrilov a vorbit în rusă, stârnind furia politicienilor, iar cetăţenii s-au opus cu fermitate prezenţei Rusiei în ţară.
În jur de 10.000 de protestatari au cerut demisia preşedintelui parlamentului Irakli Kobakhidze şi a altor oficiali şi au rupt cordonul poliţiei din capitală.
Rusia şi Georgia se află în conflict după ce Rusia a ocupat regiunile Abkhazia şi Ossetia de Sud în 2008.
Moscova le recunoaşte ca state independente iar trupe ruseşti sunt prezente în regiune din 2008.
În urma protestelor de joi, 39 de poliţişti şi 30 de protestatari au fost internaţi în spital, fiind răniţi, conform unui consilier al premierului Mamuka Bakhtadze, relatează AFP.
Unii dintre protestatari fluturau steaguri UE şi aveau pancarte pe care scria „Rusia este o forţă ocupantă”.
Giga Bokeria, un parlamentar din opoziţie al partidului Georgia Europeană, a declarat pentru AFP că adunarea din faţa parlamentului a fost „un protest spontan al cetăţenilor obişnuiţi”.
În parlament, legislatorii din opoziţie au cerut ca preşedintele parlamentului, ministrul de Interne şi şeful serviciilor de securitate ale statului să demisioneze.
Sesiunea a fost suspendată iar Gavrilov a părăsit ţara, conform rapoartelor.
„A fost o palmă peste faţă dată istoriei Georgiei”, a declarat Elene Khoshtaria, membră a opoziţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.