Dominique Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că şi-a drogat soţia, Gisèle, pentru a fi violată de el şi de zeci de alţi străini recrutaţi pe internet, la domiciliul cuplului de la Mazan, nu va face apel, dar un nou proces va avea totuşi loc, mai mulţi coacuzaţi contestând verdictul anunţat la 19 decembrie, relatează AFP.
„Dominique Pelicot a decis să nu facă apel împotriva verdictului pronunţat de tribunalul penal din Vaucluse la 19 decembrie”, a declarat luni avocata sa, Béatrice Zavarro, pentru AFP şi Franceinfo. Luni era ultima zi posibilă pentru ca apărarea să facă recurs. Acest lucru ar „obliga-o pe Gisèle la un nou calvar, la noi confruntări, pe care Dominique Pelicot le refuză”, a adăugat avocata, subliniind că pentru clientul său în vârstă de 72 de ani, „doamna Pelicot nu este şi nu a fost niciodată adversara sa”.
În hotărârea lor, consultată de AFP, judecătorii au subliniat că Gisèle Pelicot a fost „victima faptului că a fost drogată, fără să se ţină cont de sănătatea ei, (...) şi victima faptului că a fost abuzată sexual, murdărită şi umilită timp de aproape zece ani pentru a alimenta o fantezie, cea a lui Dominique Pelicot, (...) căruia i-a făcut plăcere să o violeze şi să o vadă abuzată de alţi bărbaţi, ceea ce el accepta”.
Condamnat pentru violul calificat asupra soţiei sale şi în cazul unui viol al unui coinculpat, a cărui soţie a fost de asemenea drogată, precum şi pentru înregistrarea de imagini sexuale cu fiica sa Caroline şi cu cele două nurori, Dominique Pelicot a acceptat pedeapsa de 20 de ani de închisoare (maximul prevăzut de lege) la care se adaugă o măsură de executare obligatorie a două treimi (aproximativ 14 ani) care i-a fost impusă.
Avocatul său a susţinut că, în loc să „rişte inutil în apel”, deoarece faptele ar putea fi recalificate şi ar putea fi condamnat la o pedeapsă mai aspră, ar fi mai bine să „încerce să obţină o modificare a pedepsei din partea instanţelor”.
În ciuda acestei decizii a „orchestratorului” acestui deceniu de violuri, un nou proces va avea loc, de data aceasta în faţa unei curţi compuse dintr-un juriu popular, deoarece mai mulţi dintre cei 50 de coinculpaţi au făcut apel.
Gisèle Pelicot, în vârstă de 72 de ani, a devenit o icoană feministă, în ultimul rând pentru că a refuzat ca acest proces extraordinar să se desfăşoare cu uşile închise. Ea vrut ca „ruşinea să schimbe tabăra” şi să nu mai cântărească greu pe umerii victimelor violurilor. Săptămâna trecută, unul dintre avocaţii ei, Stéphane Babonneau, a declarat pentru France Inter că „nu se teme” de un nou proces.
La 19 decembrie, la Avignon, instanţa penală formată din cinci judecători profesionişti i-a găsit vinovaţi pe cei 51 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 27 şi 74 de ani, dintre care majoritatea erau judecaţi pentru viol calificat asupra lui Gisèle Pelicot între 2011 şi 2020.
După aproape patru luni de un proces care a simbolizat lupta împotriva violenţei sexuale asupra femeilor, aceştia au pronunţat pedepse cuprinse între 20 de ani de închisoare pentru Dominique Pelicot şi trei ani, dintre care doi cu suspendare, pentru un pensionar judecat pentru agresiune sexuală.
Instanţa a recunoscut că Dominique Pelicot a putut, cu siguranţă, să îşi influenţeze coinculpaţii, dar că aceştia, cărora le-a dat-o pe soţia sa, care era adormită cu anxiolitice şi inconştientă, au fost cu toţii capabili să „aprecieze situaţia” şi să înţeleagă că era vorba de un viol.
Vineri, 17 inculpaţi făcuseră deja apel, au declarat doi avocaţi pentru AFP, dar alţii ar mai putea face încă acest lucru şi luni. Avocaţii altor cincisprezece inculpaţi au declarat pentru AFP că clienţii lor au decis să nu conteste verdictul.
Dominique Pelicot „a fost uimită să vadă aceste apeluri, în special din partea unor persoane care, la bară, i-au cerut scuze lui Gisèle Pelicot”, a declarat Béatrice Zavarro pentru AFPTV. „Mi se pare că o declaraţie de apel contrazice aceste cuvinte”, a spus avocata.
Procurorul general mai are la dispoziţie cinci zile pentru a depune apeluri incidente sau un apel general pentru cei 51 de inculpaţi.
Dacă „ar exista 25 de recursuri, mă întreb dacă dezbaterea nu ar fi mai coerentă cu totalitatea inculpaţilor de la bară”, a remarcat avocatul.
Dominique Pelicot, la rândul său, consideră că, prin renunţarea la apel, „este timpul să se pună capăt acestui capitol”, potrivit lui Béatrice Zavarro. Cu toate acestea, el nu a terminat încă cu legea. Anchetat de unitatea „cazuri nerezolvate”, el ar putea fi judecat pentru o tentativă de viol din 1999 în Seine-et-Marne, dar mai ales pentru violul şi uciderea ulterioară a unei agente imobiliare de 23 de ani la Paris, în 1991.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.