Procesul împotriva a doi foşti agenţi francezi, suspectaţi de trădare în favoarea Chinei, a început luni la Curtea Specială cu juraţi de la Paris, însă are loc cu uşile închise, în vederea ”împiedicării unor informaţii care ating apărarea naţională”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Henri M. a fost primul, în deschiderea procesului, care a vorbit la bară. Un bărbat în vârstă de 73 de ani, cu părul alb şi rar, el s-a apropiat cu paşi înceţi de membrii Curţii, alcătuită numai din magistraţi profesionişti.

Pensionarul, un militar de carieră, care şi-a petrecut o parte a vieţii în China, locuieşte în prezent în Alsacia.

Pierre-Marie H., în vârstă de 69 de ani, era funcţionar civil în domeniul Apărării. Acuzatul cu părul alb, care poartă o haină neagră, a părut să-l înţeleagă cu greu pe preşedintele Curţii. El locuieşte în Eure împreună cu soţia sa, Laurence H., de asemenea în banca acuzaţilor.

Cei doi bărbaţi, care au compărut în libertate, sunt judecaţi cu privire la ”livrare de informaţii unei puteri străine”, ”atingere adusă intereselor fundamentale ale naţiunii”, ”înţelegere cu o putere străină”.

Ei lucrau la Direcţia Generală a Securităţii Externe (DGSE) - serviciul francez de spionaj.

Ei riscă 15 ani de închisoare.

Laurence H. este judecat de ”tăinuire de bunuri provenind de la (serviciie de) informaţii cu o putere străină de natură să aducă atingere intereselor fundamentale ale naţiunii”.

”Acesta este un dosar care priveşte fapte cu privire la atingeri aduse intereselor fundamentale ale naţiunii”, a declarat preşedintele Curţii, după ce a acceptat ca procesul să fie judecat cu uşile închise, formulată de avocatul general.

”Pare necesar nu doar să fie protejate persoanele aduse să depună mărturie, ci să se împiedice divulgarea unor informaţii care ating Apărarea naţională”, a spus magistratul.

Înaintea sa, avocatul general a vorbit despre un proces ”rar prin încadrarările sale, rar prin calitatea acuzaţilor, rar prin perioada de prevenţie”.

”Acestea sunt fapte care vor provoca în mod necesar o anumită emoţie în opinia publică, este vorba despre penetrarea unei puteri străine în serviciile franceze de informaţii”, a subliniat el.

Însă nu există alte informaţii despre caz, în contextul în care judecarea cu uşile închise a fost decisă înainte de citirea raportului.

Foştii agenţi au fost inculpaţi şi plasaţi în detenţie provizorie în decembrie 2017, pe când erau în retragere.

Cei doi bărbaţi, care au făcut parte din contraspionaj la GDSE, ar fi spionat, potrivit mai multor publicaţii, serviciile franceze de informaţii externe în contul Beijingului.

Verdictul urmează să fie pronunţat la 10 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.