La 22 de luni după moartea atroce a 71 de migranţi într-un camion frigorific găsit în Austria în august 2015, procesul fluviu al traficanţilor responsabili de această tragedie s-a deschis miercuri în Ungaria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cincizeci şi nouă de bărbaţi, opt femei şi patru copii - inclusiv un bebeluş - originari din Siria, Irak şi Afganistan au murit sufocaţi în compartimentul ermetic închis al vehicului, fără să fie salvaţi de călăuze.

Drama a provocat o undă de şoc în Europa şi a condus la deschiderea temporară a frontierelor sutelor de mii de migranţi care doreau să ajungă în vestul continentului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Încadraţi de agenţi ai forţelor speciale ungare, zece dintre cei 11 acuzaţi de origine bulgară, libaneză şi afgană, toţi încarceraţi de mai multe luni, au luat loc miercuri dimineaţa în sala tribunalului cu juri din Kecskemét, oraşul din sudul Ungariei în care a fost închiriat camionul.

Toţi urmează să fie judecaţi pentru ”tortură”, iar unii pentru omucidere.

Procesul are la bază 55.000 de pagini de proceduri şi urmează să se desfăşoare timp de mai multe luni, iar curtea speră să-şi prezinte verdictul ”anul acesta”.

Parchetul a anunţat deja că va cere închisoarea pe viaţă pentru ”omucideri în circumstanţe agravante de cruzime deosebită” împotriva a patru dintre acuzaţi.

Este vorba despre un afgan în vârstă de 30 de ani, presupusul şef al reţelei, şi despre trei bulgari - adjunctul său în vârstă de 31 de ani, şoferul camionului, în vârstă de 26 de ani, şi însoţitorul şoferului, în vârstă de 39 de ani.

Pedepse de până la 20 de ani cu executarea vor fi cerute împotriva celorlalţi şapte membri ai reţelei - şase bulgari şi un libanez. Unul dintre acuzaţii bulgari este judecat în lipsă.

”SĂ-I LASE SĂ MOARĂ”

Pe 27 august 2015, poliţia austriacă a descoperit camionul frigorific, abandonat pe o autostradă, la Parndorf, în apropiere de frontiera ungară, cu macabra încărcătură la bord.

Ancheta a stabilit că cei 71 de migranţi au fost preluaţi în ajun de la Morahalom, în apropiere de frontiera sârbă.

Înghesuiţi în cei 14 metri pătraţi, cu mai puţin de 30 de metri cubi de aer ca să respire, ei au murit pe când vehiculul încă se afla pe teritoriul ungar, potrivit legiştilor.

Acuzaţiile formulate împotriva călăuzelor sunt cu atât mai copleşitoare, cu cât interceptări telefonice au stabilit că ei erau întru totul la curent cu drama care avea loc.

Alertat de oamenii săi cu privire la faptul că migranţii se sufocau şi ţipau să li se dea aer, Samsoor L., şeful afgan, le-a interzis ferm să se întredeschidă compartimentul frigorific.

”Să-i lase să moară mai degrabă. Este un ordin”, i-a transmis el adjunctului său, care-l întreba ce consemne să-i dea şoferului.

”Dacă mor, să-i descarce într-o pădure în Germania”, a mai ordonat el, potrivit unui proces-verbal dezvăluit de presa germană.

Ar fi putut să fie evitată această dramă?

Anchetatorii ungari au recunoscut că şefii bandei, care opera din februarie 2015, erau ascultaţi. Însă conversaţiile - care aveau loc în bulgară, sârbă şi paştună - erau înregistrate şi nu urmărite în mod direct.

Organizaţia a generat profituri importante, transportând timp de şapte luni cel puţin 1.106 migranţi, cărora le-au cerut între 1.000 şi 1.500 de euro fiecăruia pentru a-i trece în Austria, potrivit parchetului.

Altă circumstanţă copleştoare este că, în ziua în care camionul a fost descoperit şi în contextul în care ştiau totul despre soarta pasagerilor, traficanţii au organizat un nou transport, după acelaşi mod de operare.

Cei 67 de migranţi de la bordul camionului au scăpat cu viaţă, de această dată, doar pentru că au reuşit să spargă uşa compartimentului.

Cu ajutorul poliţiei austriece, corpurile victimelor de la Parndorf au putut să fie identificate - cu excepţia uneia singure. Majoritatea au fost predate rudelor, iar celelalte au fost înmormântate la Viena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.