Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman şi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-au întâlnit pentru a discuta despre un proiect aproape ”finalizat” al unui acord între Washington şi Riad, a informat duminică agenţia de presă de stat saudită, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întâlnirea din oraşul saudit Dhahran a trecut în revistă ”versiunea semifinală a proiectelor de acorduri strategice dintre cele două ţări, care sunt aproape în curs de finalizare”, se arată într-un comunicat.

Discuţiile vin ca urmare a unor informaţii conform cărora Washingtonul şi Riadul sunt aproape de un acord pentru garanţiile de securitate ale SUA şi asistenţa nucleară civilă, chiar dacă un acord de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită preconizat ca parte a unui ”mare acord” în Orientul Mijlociu rămâne neatins.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Liderul saudit de facto şi asistentul de securitate al preşedintelui Joe Biden a discutat, de asemenea, despre necesitatea de a găsi ”o cale credibilă pentru realizarea soluţiei celor două state” pentru Israel şi palestinieni, oprirea războiului împotriva militanţilor Hamas în Gaza şi facilitarea intrării ajutorului umanitar, se arată în comunicat.

Casa Albă a declarat vineri că Sullivan va vizita Arabia Saudită şi Israelul pentru a discuta chestiuni bilaterale şi regionale, inclusiv despre Gaza şi eforturile de a obţine pacea şi securitatea durabilă în regiune.

Arabia Saudită, în calitate de cel mai mare exportator de petrol din lume, nu este un candidat evident pentru un pact nuclear care vizează de obicei construirea de centrale electrice. Dar regatul doreşte să genereze energie regenerabilă substanţială şi să reducă emisiile în cadrul unui plan ambiţios pe termen lung, în timp ce criticii spun că Riadul ar putea dori expertiză nucleară în cazul în care ar dori într-o zi să achiziţioneze arme nucleare, în ciuda garanţiilor consacrate în orice acord care ar fi convenit cu Washingtonul pentru a preveni acest lucru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.