Leonor de Borbón y Ortiz, prinţesă de Asturias şi viitoare regină a Spaniei, va depune jurământul faţă de Constituţie pe 31 octombrie, la împlinirea vârstei de 18 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La 31 octombrie, când prinţesa împlineşte 18 ani, va avea loc la Madrid ceremonia oficială de jurământ de credinţă faţă de Constituţie, aşa cum prevede articolul 61 din Constituţie. Madridul va fi împodobit cu steaguri pentru această ocazie, pe care primarul oraşului a descris-o ca fiind "istorică".

Prinţesa va rosti aceleaşi cuvinte ca tatăl ei la 30 ianuarie 1986, când a împlinit 18 ani: "Jur să-mi îndeplinesc cu fidelitate îndatoririle, să respect şi să asigur respectarea Constituţiei şi a legilor, să respect drepturile cetăţenilor şi pe ale comunităţilor autonome şi să fiu loială regelui".

O prinţesă model

Foarte dedicată rolului său de prinţesă, Leonor îşi ia îndatoririle foarte în serios. De ceva timp, ea îşi asumă treptat angajamente oficiale, sub supravegherea părinţilor săi, regele Felipe al Spaniei şi fosta jurnalistă Letizia Ortiz.

Avea doar 13 ani când a ţinut primul ei discurs public. Se întâmpla în 2018, pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a Constituţiei spaniole. Prinţesa a citit atunci primul articol.

Dacă ar fi să fie comparată cu alţi moştenitori regali, Leonor aminteşte mai mult de William, care a fost antrenat de bunica sa, regina Elizabeth II, de la o vârstă foarte fragedă, pentru viitorul său rol, decât de Harry, ale cărui năzbâtii au făcut deliciul tabloidelor la aceeaşi vârstă.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanitatis (@vanitatis)

Prinţesa s-a bucurat de o copilărie relativ intactă, la adăpost de paparazzi, spre deosebire de William şi Harry, care au avut mult de suferit din această cauză.

Nici o criză de adolescenţă, nici un derapaj, nici o poză furată - pe scurt, niciun pas greşit de semnalat pentru infanta blondă, care se arată foarte apropiată de sora ei mai mică, Sofia, dar şi de părinţii şi bunica Sofia. Regele nu ratează nicio ocazie de a-şi arăta mândria şi de a-şi manifesta sprijinul pentru tânăra prinţesă.

Chiar şi întâlnirea cu presupusul ei iubit la un eveniment oficial la începutul lunii octombrie nu a adus decât un zâmbet complice din partea lui Felipe şi a fiicei sale.

Leonor apare întotdeauna serioasă şi zâmbitoare, conştientă de implicaţiile titlului său şi de poziţia sa de viitoare regină. La 20 octombrie, la ceremonia de decernare a premiilor Prinţesei de Asturias 2023, ea a declarat: "La 31 octombrie, voi împlini 18 ani şi voi avea onoarea de a depune jurământul în Constituţie, cu ceea ce înseamnă acest lucru pentru mine din punct de vedere personal şi instituţional. Ceea ce pot să vă spun este că înţeleg foarte bine şi că sunt conştientă de datoria mea şi de responsabilităţile pe care le implică".

Un parcurs militar

La fel ca bunicul ei, Regele Juan Carlos, şi ca tatăl ei înaintea ei, Leonor şi-a început cariera de studentă la o academie militară. În august anul trecut, ea şi-a început studiile la Academia Militară din Zaragoza. Acolo va petrece trei ani de pregătire în cadrul armatei. Leonor se va familiariza cu mânuirea armelor, cu marşurile şi manevrele.

La 7 octombrie, prinţesa Leonor, viitoarea regină a Spaniei, a depus jurământul de credinţă faţă de drapelul spaniol, alături de alţi 410 cadeţi. Înainte de a se alătura academiei militare, prinţesa a petrecut doi ani în Ţara Galilor, la Atlantic College, unde a urmat un Bacalaureat Internaţional. Din nou, fără a face valuri.

Leonormania

Poate că prinţesa Leonor nu va domni prea curând, dar deja face furori în Spania. În mass-media şi pe reţelele de socializare ale familiei regale, prinţesa ocupă un loc din ce în ce mai important.

Presa tabloidă spaniolă, de la Hola la Semana la Diez Minutos dedicându-i numeroase titluri, care sunt surprinzător de binevoitoare şi nu prea intruzive. Au existat chiar şi unul sau doi iubiţi.

Potrivit Le Monde, primarul Madridului a planificat chiar să transmită pe marele ecran ceremonia de depunere a jurământului de credinţă al lui Leonor. Iar ceremonia din 7 octombrie, relatează cotidianul, a fost cel mai urmărit program de televiziune din acea zi.

Într-o situaţie politică nesigură şi într-un moment în care Biserica Catolică spaniolă se confruntă cu o anchetă privind abuzurile sexuale asupra minorilor, monarhia este, în cele din urmă, un simbol al stabilităţii. Sentimentul republican rămâne stabil. În 2022, un sondaj pentru revista Vanitatis a estimat la 48% procentul de persoane în favoarea monarhiei, deşi a remarcat o dezamăgire tot mai mare în rândul tinerilor spanioli. Cu toate acestea, aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi cred că prinţesa de Asturias va domni.

"Dacă lucrurile continuă aşa cum sunt", spune El Pais într-un articol recent în care o descrie pe prinţesă ca fiind "o pagină albă promiţătoare", "(regele Felipe) şi regina îi vor lăsa moştenire lui Leonor o instituţie destul de sănătoasă după subminarea (lui Juan Carlos), un miracol în această Spanie uneori neguvernabilă şi cu inimă republicană".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.