Referendumul de duminică din Turcia duce la cea mai mare schimbare politică din ţară de la înfiinţarea republicii, în urmă cu aproximativ 95 de ani, relatează The Guardian, care prezintă principalele schimbări aprobate de populaţie la consultarea populară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele 18 amendamente supuse la vot şi aprobate vizează în primul rând prerogativele puterii executive şi legislative. Cele mai importante dintre ele sunt:

  • Abolirea funcţiei de premier. Preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.
  • Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.
  • Numărul membrilor Parlamentului creşte de la 550 la 600, iar vârsta minimă este coborâtă la 18 ani.
  • Preşedintele poate fi demis de Parlament. În prezent, el poate fi pus sub acuzare de Legislativ pentru trădare.
  • Tribunalele militare vor fi abolite.
  • Preşedintele va putea numit patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.
  • Erdogan va putea rămâne la putere încă 12 ani. În baza Constituţiei actuale, Erdogan avea dreptul în total la două mandate. Astfel, dacă ar câştiga alegerile din 2019, ar fi putut rămâne la putere până în 2024. Însă, după intrarea în vigoare a amendamentelor aprobate, va avea dreptul la încă două mandate, deci va putea rămâne la putere până în 2029.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.