Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţă că ar putea convoca un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea şi cere guvernelor străine să respecte rezultatul votului de duminică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare”, a adăugat el, precizând că tabăra “da” a obţinut 25 de milioane de voturi la referendumul de duminică, la o diferenţă de 1,3 milioane de voturi de tabăra “nu”.

Într-o conferinţă de presă organizată la reşedinţa sa oficială din Istanbul, el a subliniat că referendumul a închis uşa istoriei lungi a Turciei de intervenţii militare în Guvern, relatează Reuters.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Turcia, pentru prima dată în istorie, a decis, cu voinţa Parlamentului şi poporului său, o schimbare atât de importantă”, a explicat el.

“Pentru prima dată în istoria Republicii, schimbăm sistemul nostru de guvernare prin politică civilă. De aceea, este foarte important”, a adăugat preşedintele.

“Acum vom lucra împreună pentru a face cele mai importante schimbări în istoria Constituţiei ţării noastre dragi”, a mai spus el.

De asemenea, Erdogan le-a mulţumit alegătorilor din străinătate. “Am fost cu toţii martori ai durerii pe care cetăţenii noştri au fost nevoiţi să o resimtă în străinătate pentru a putea avea dreptul să voteze”, a afirmat el, referindu-se, probabil, la guvernele europene care nu au permis accesul miniştrilor turci la mitinguri electorale.

După discursul rostit în sala de presă, el a ieşit la balconul reşedinţei sale oficiale pentru a se adresa mulţimii strânse, care a agitat drapele ale Turciei şi a scandat sloganuri pro-Erdogan.

Şeful statului a anunţat că, în urma victoriei de duminică, ar putea convoca un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

“Dacă (un proiect de lege aprobat de Parlament – n.r.) ajunge în faţa mea, îl voi aproba. Dar dacă nu există susţinere, atunci ce ar trebui să facem? Atunci ar trebui să organizăm un nou referendum pentru aceasta”, a afirmat Erdogan.

De asemenea, el le-a cerut guvernelor străine să respecte rezultatul votului.

Anterior, premierul Binali Yildirim a revendicat victoria în faţa mulţimii de zeci de mii de susţinători strânşi în faţa sediul AKP. El le-a mulţumit alegătorilor. “Jurăm să profităm cât mai mult posibil de acest rezultat pentru cel mai mare bine al naţiunii noastre”, a spus Yildirim.

“Vom avea întotdeauna puncte de vedere diferite şi soluţii diferite, dar vom onora şi păstra întotdeauna unitatea noastră. Aceasta este forţa democraţiei noastre”, a adăugat premierul, a cărui funcţie va fi desfiinţată în urma referendumului.

“Suntem o singură naţiune, Turcia dând o nouă pagină în istoria sa democratică”, a subliniat el.

“Oameni diferiţi au apărat poziţii diferite în timpul campaniei, dar, în final, oamenii au votat ‘da’ şi au pus capăt discuţiei (…) Acesta este cel mai bun răspuns pe care oamenii noştri puteau să îl dea grupării teroriste din spatele tentativei josnice de lovitură de stat din 15 iulie şi grupărilor străine care încearcă să ne distrugă unitatea cu animozitatea lor”, a precizat şeful Guvernului.

“Nu există perdanţi la acest referendum, numai un învingător: Turcia şi poporul său turc nobil”, a conchis el.

Coloane de maşini claxonând, ai căror pasageri agitau drapele, au blocat principalul bulevard din capitală. Oamenii au sărbătorit astfel rezultatul votului.

CITEȘTE ȘI Zeci de mii de susţinători ai lui Erdogan s-au strâns în piaţa Taksim din Istanbul, pentru a sărbători victoria în referendum. VIDEO

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99% din voturi, 51,34% dintre turci au votat pentru modificarea Constituţiei, iar 48,66% împotrivă.

Partidele de opoziţie CHP şi HDP denunţă nereguli la vot şi contestă rezultatul.

După referendum, cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială. Modificările includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Modificările vor intra în vigoare după alegerile generale din noiembrie 2019.

Astfel, referendumul a adus cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Hotărârea de care a dat dovadă Erdogan pentru a organiza şi promova referendumul l-a făcut să intre în conflict cu o serie de ţări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniştrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.